Notícia

La Xina i el Congrés Uigur es contradiuen sobre la llibertat de culte al Turquestan a l'inici del Ramadà

Pequín assegura que al territori mai no hi havia hagut tanta llibertat religiosa com ara · El Congrés denuncia restriccions a l'observança del mes sagrat musulmà

Una mesquita a Yanqi, Turquestan Oriental.
Una mesquita a Yanqi, Turquestan Oriental. Autor/a: Rolf Müller
Com la resta de pobles musulmans del món, els uigurs, kazakhs i kirguisos del Turquestan Oriental han iniciat l'observació del Ramadà, però segons el Congrés Mundial Uigur ho estan fent amb limitacions imposades pel govern xinès. Pequín ho nega, i assegura que mai en tota la història del Turquestan Oriental s'havia pogut practicat l'islam amb tanta llibertat com ara.

El Turquestan Oriental, anomenat oficialment Xinjiang Uigur, és una província autònoma situada al nord-oest de la Xina. Segons el cens del 2000, aproximadament el 40% de la població és xinesa han i el 60% restant està formada per uigurs, kazakhs, kirguisos i oirats, entre d'altres pobles. Les tensions entre uigurs i xinesos són recurrents.

"L'islam practicat fora de les mesquites controlades per l'estat està criminalitzat a la pràctica", diu el Congrés Mundial Uigur en un comunicat fet públic coincidint amb l'inici del Ramadà. El Congrés és una organització internacional formada sobretot per exiliats uigurs instal·lats en diversos països occidentals.

Segons el Congrés, "el 2015 i el 2016 es va restringir als uigurs el seu dejú durant el Ramadà, se'ls va forçar a vendre alcohol i cigarretes a les seves botigues, se'ls va prohibir usar els seus noms musulmans tradicionals i dur a terme qualsevol pràctica religiosa fora de les mesquites aprovades pel govern", entre d'altres limitacions.

El Congrés assegura que les autoritats recompensen els ciutadans que denuncien les pràctiques considerades fora de la llei. A més, segons un despatx de l'agència France Presse, diversos departaments governamentals al Turquestan han publicat ordres als seus webs que "els membres i quadres del Partit [Comunista], els funcionaris, els estudiants i els menors no facin dejú durant el Ramadà i no prenguin part en activitats religioses". Les ordes també manen que "els comerços de menjar i begudes no tanquin".

Més llibertat religiosa que mai, diu el govern xinès

El govern xinès, però, acaba de publicar el report Llibertat de creença religiosa al Xinjiang, en el qual assegura que, "avui dia, la llibertat de creença religiosa al Xinjiang", per àmplia, "no es pot comparar amb la de cap altre període històric". Les necessitats religioses normals dels creients estan cobertes", assegura el text, alhora que "la proliferació i expansió de l'extremisme religiós estan sent contingudes de manera efectiva".

Aquest darrer punt és el centre dels arguments del Congrés Mundial Uigur. Segons l'organització, la Xina utilitza el combat contra l'extremisme religiós com a excusa per a reprimir les manifestacions culturals i polítiques del poble uigur, tinguin a veure o no amb l'islam. La Xina nega que reprimeixi la llengua i la cultura del poble uigur, però sí que deixa clar que qualsevol activitat política que persegueixi la independència del Turquestan Oriental és il·legal.