Notícia

Un report de l'ONU conclou que l'Estat Islàmic “ha comès i continua cometent” genocidi contra els iazidites

Més de 3.200 dones i infants continuen segrestats pel grup extremista

Refugiats iazidites atesos per International Rescue Committee.
Refugiats iazidites atesos per International Rescue Committee. Autor/a: Zfigueroa
L'Estat Islàmic (EI) "ha comès i continua cometent" un genocidi contra els iazidites de Sinjar, al Kurdistan del Sud (Iraq), des de 2014, incloent-hi "crims de guerra i crims contra la humanitat múltiples". És la conclusió principal que conté el report sobre la comunitat iazidita que la Comissió d'Investigació sobre Síria de les Nacions Unides va fer públic ahir.

L'informe es basa en 45 entrevistes dutes a terme amb supervivents, líders religiosos, activistes, advocats, personal mèdic, periodistes i contrabandistes.

Segons el text, l'Estat Islàmic "ha intentat destruir els iazidites de diverses maneres", entre les quals matances massives, esclavatge sexual, tortures i tractaments inhumans i degradants, conversions religioses forçades, expulsions i segrest d'infants. Tot això "demostra clarament" que l'Estat Islàmic "intentava destruir els iazidites de Sinjar, totalment o parcial".

El report recorda que més de 3.200 dones i infants iazidites encara es troben segrestats per part de l'organització extremista. "La majoria són a Síria", diu el text, "on les dones continuen esclavitzades sexualment i els nois són adoctrinats, entrenats i usats en les hostilitats". Igualment, l'informe recull que hi ha milers d'homes i nens iazidites desapareguts.

Els iazidites són una comunitat de llengua kurda que practica una religió, el iazidisme, que combina elements religiosos preislàmics amb influències islàmiques. L'Estat Islàmic els considera adoradors del diable i pretén destruir-los completament.

L'agost de 2014, l'EI va atacar la regió de Sinjar, de majoria iazidita, i la va conquerir exceptuant la muntanya homònima, on es van refugiar milers de iazidites. Es calcula que l'atac i l'ocupació posterior van provocar la mort d'entre 2.000 i 5.000 iazidites.

Les milícies kurdes HPG i YPG, vinculades al PKK, van obrir un corredor des de la muntanya cap a Síria i van poder rescatar vora 35.000 persones atrapades.

El desembre de 2014, una ofensiva conjunta dels peixmergues (forces armades del Kurdistan del Sud), de les HPG i les YPG va permetre de trencar el setge de la muntanya de Sinjar i expulsar l'EI de nombrosos pobles. L'EI va perdre la ciutat de Sinjar el novembre de 2015, a mans kurdes.