Notícia

La líder conservadora escocesa demana al proper primer ministre que no bloqui un segon referèndum d'independència

Ruth Davidson pensa que decidir ja si cal votar és "prematur" · Tres enquestes apunten a una victòria del "sí" a la independència si ara es fes una altra votació

Ruth Davidson.
Ruth Davidson. Autor/a: Scottish Parliament
La líder del Partit Conservador escocès, Ruth Davidson, considera que el nou primer ministre britànic hauria d'acceptar una petició per a un segon referèndum d'independència si el govern d'Escòcia la formula. Això sí, Davidson pensa que la decisió de demanar un altre referèndum d'independència és "prematura".

"Constitucionalment, el govern del Regne Unit ho hauria de blocar? No", ha explicat Davidson, per qui la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon (SNP), està posant "el seu partidisme nacionalisme" per davant dels interessos del país. La líder conservadora ha avançat que, si hi ha un segon referèndum d'independència, farà campanya pel "no".

Les reflexions de Davidson arriben després que Michael Gove i Theresa May, els dos candidats a esdevenir líders del Partit Conservador britànic -i per tant, possibles nous primers ministres en substitució de David Cameron-, hagin explicat que batallaran per la unitat del Regne Unit. Gove ha dit també que "no creu" que es produeixi una segona votació sobre la secessió.

Tres enquestes apunten a una victòria del "sí"

Tres enquestes fetes públiques després que el Regne Unit votés, el 23 de juny, a favor d'abandonar la Unió Europea, apunten que el "sí" a la independència tindria avantatge sobre el "no" si ara es fes un segon referèndum, amb un marge d'entre 3 i 7 punts percentuals.

Els sondejos també diuen que els escocesos són favorables a repetir el referèndum d'independència i que consideren antidemocràtic que Escòcia es vegi forçada a sortir de la UE contra la seva voluntat.

Al referèndum del 23 de juny, el 52% dels votants britànics van optar per sortir de la UE. Però a Escòcia, el 62% van votar a favor de quedar-s'hi.

Mots clau: Brexit, Escòcia, Michael Gove, Nicola Sturgeon, referèndum dindependència, Regne Unit, Ruth Davidson, Theresa May