Notícia

“Moltes” comunitats minoritzades de l'Iraq, “a punt de desaparèixer”, conclou un informe internacional

La majoria dels cristians han fugit del país · Turcmans, iazidites, kakais i xabaks, altres comunitats afectades

La situació conflictiva que viu l'Iraq des de 2003 ha tingut un efecte devastador pel que fa a la diversitat de pobles i comunitats que hi viuen. Els números de cristians, iazidites, kaiais i turcmans que romanen al país del Pròxim Orient han davallat enormement, d'acord amb un report fet públic per diverses organitzacions internacionals, que denuncien, a més, la manca d'iniciatives polítiques per a afavorir el retorn d'aquells que han hagut de fugir.

El report No Way Home: Iraq's minorities on the verge of disappearance, basat en entrevistes i en treball de camp, està signat per cinc entitats internacionals: Ceasefire, UNPO, No Peace Without Justice, IILHR i Minority Rights Group.

L'informe estima que tan sols resten prop de 250.000 cristians a l'Iraq, una xifra que abans del 2003 se situava entre les 800.000 i els 1,4 milions de persones. Ja abans de l'emergència de l'Estat Islàmic la seva presència es reduïa a 350.000 persones. I després de l'ascens del grup extremista, en queden 250.000.

Altres comunitats minoritzades pateixen situacions similars. "La majoria de les poblacions iazidites i kakais han estat expulsades de les seves terres tradicionals a Nínive, i ara subsisteixen com a desplaçats interns o han fugit del país", recull el report. El text també es refereix a les atrocitats a què han hagut de fer front els turcmans xiïtes  i els xabaks.

Els autors apunten a la responsabilitat de l'Estat Islàmic en aquest desastre, però també assenyalen que el govern iraquià i el govern autònom del Kurdistan o bé no han protegit aquestes poblacions, o bé directament les han "intimidades".

La situació pel que fa als desplaçats interns encara es podria agreujar amb l'operació, anunciada pel govern iraquià però encara no duta a terme, per a reconquerir Mosul, la principal ciutat del nord del país, ara ocupada per l'Estat Islàmic. L'operació podria fer pujar la xifra de desplaçats interns per sobre dels 4 milions, calcula l'estudi.

Mots clau: Estat Islàmic, Iraq, Kurdistan, poble iazidita, poble kakai, poble turcman, poble xabak