Notícia

Mor Agustín Fernández Paz, l'autor gallec que va fer somiar infants i joves d'arreu

L'escriptor i pedagog, un dels més rellevants de la literatura gallega contemporània, ha estat traduït a 14 idiomes

Agustín Fernández Paz.
Agustín Fernández Paz. Autor/a: Santos Díez.
L'escriptor i professor Agustín Fernández Paz, un dels autors més rellevants de les lletres gallegues contemporànies, s'ha mort aquesta nit als 69 anys d'edat. Fernández Paz va escriure múltiples obres infantils i juvenils, un gènere del qual va ser el gran renovador en llengua gallega. La qualitat dels seus textos els van dur a ser traduïts a més d'una desena de llengües.

L'obra de Fernández Paz -composta per més de 50 obres- es pot llegir en castellà, català, basc, asturià, portuguès, francès, àrab, coreà, xinès, italià, anglès, búlgar, bretó i eslovè. És, així, un dels autors en llengua gallega més traduït.

Nascut a Vilalba el 1947, Fernández Paz va ser mestre de primària i secundària durant més de 30 anys, tasca que va compaginar amb la seva dedicació literària. A les aules, va destacar per la seva tasca de renovació pedagògica i el foment de la llengua gallega a l'escola de Galícia, per a la qual cosa va elaborar materials didàctics.

La seva tasca literària li va valdre nombrosos reconeixements, tant a Galícia -millor autor de l'any el 2004 i el 2007- com a Espanya -Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil el 2008- i a Mèxic -Premi Iberoamericà de Literatura Infantil i Juvenil, el 2011.

Mots clau: Agustín Fernández Paz, Galícia, literatura, llengua