Notícia

La policia turca deté l'editor del diari degà en kurd i l'editora d'una agència de notícies feminista

La periodista de JINHA està acusada de difondre propaganda d'una organització terrorista · Les autoritats turques emeten ordres d'arrest contra 42 periodistes al país

Zehra Dogan i Zeynel Bulut.
Zehra Dogan i Zeynel Bulut.
L'onada de detencions que està tenint lloc a Turquia després de l'intent de cop d'estat del 15 de juliol està abastant no només milers de polítics, jutges i militars, sinó també periodistes. Alguns d'aquests són destacats editors de mitjans de comunicació kurds. Ahir mateix va ser detingut Zeynel Abidin Bulut, editor del principal diari en llengua kurda a Turquia, Azadiya Welat. I fa cinc dies, va ser arrestada l'editora de JINHA, una pionera agència de notícies feminista i kurda.

El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ) informava ahir de la detenció de Bulut en un punt de control a Amed (Diyarbakir), la capital del Kurdistan del Nord. Segons el CPJ, l'advocat del diari Azadiya Welat ha explicat que Bulut ha estat detingut per per una sentència antiga de la qual no s'havia informat el periodista. L'advocat ha afegit que no se sap per quins càrrecs han detingut Bulut ni tampoc si estaven relacionats amb la seva pràctica periodística.

L'agència JINHA ha informat que una de les seves editores, Zehra Dogan, va ser detinguda el 21 de juliol a Mardin mentre s'estava en un cafè. Segons ha informat la seva agència, a Dogan l'acusen de difondre propaganda d'una organització terrorista. Dogan ha estat informant, els darrers cinc mesos, sobre el conflicte entre les forces turques i les milícies aliades al PKK a la zona de Nisêbîn (Nusaybin).

Azadiya Welat és el diari successor del setmanari Welat, llançat a Istanbul el 1992 poc després que Turquia aixequés el veto contra les publicacions en llengua kurda. Diversos editors i caps de redacció del diari han estat empresonats sota acusació de difondre propaganda del PKK.

JINHA és una agència de notícies formada exclusivament per dones, especialitzada en l'actualitat del Kurdistan i del moviment feminista. Funciona des de 2012 i informa en turc, kurd i anglès. Les seves reporteres sovint pateixen assetjament i detencions per part de les forces turques.

Les detencions de Dogan i Bulut se sumen a les d'altres periodistes turcs arrestats des del passat dia 15. Una situació que podria encara empitjorar després que les autoritats turques hagin emès ordres de detenció contra 42 periodistes que presumptament estarien relacionats amb el cop d'estat. Almenys cinc d'aquests 42 periodistes han estat arrestats.

Reporters sense Fronteres (RSF) parla d'un "caràcter massiu i arbitrari dels atacs que pateixen els mitjans turcs" en el context actual, i recorda que Turquia ocupa la posició 151 de 180 de l'índex mundial de llibertat de premsa.