Notícia

Nadia Murad, supervivent del genocidi iazidita, nomenada ambaixadora de bona voluntat per l'ONU

La jove ha esdevingut una de les veus més prominents del poble iazidita a escala planetària

Nadia Murad i Ban Ki-moon, el maig de 2016.
Nadia Murad i Ban Ki-moon, el maig de 2016. Autor/a: Nadia Murad @ Twitter
Les Nacions Unides nomenen aquest divendres 16 Nadia Murad com a nova ambaixadora de bona voluntat per a la dignitat dels supervivents del tràfic de persones. Murad és, ella mateixa, una supervivent del genocidi que l'Estat Islàmic ha perpetrat des de 2014 contra els iazidites a Sinjar, al Kurdistan del Sud (Iraq).

El nomenament de Murad coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Pau, amb l'assistència del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, qui afirma "haver plorat en sentir la història [de Murad]", recull el servei de premsa de les Nacions Unides. "Nadia [Murad] té molta força, coratge i dignitat", afegeix Ban.

Davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (desembre de 2015) i en diverses entrevistes amb mitjans de comunicació d'arreu del món, Murad ha relatat la seva història des que els extremistes van ocupar la regió de Sinjar l'agost de 2014. La jove -nascuda el 1993- va ser testimoni de les execucions que els membres de l'Estat Islàmic van dur a terme contra els iazidites de Sinjar, va ser raptada per l'organització gihadista i posteriorment va ser venuda com a esclava i violada en repetides ocasions per part de membres del grup armat.

Murad va aconseguir escapar-se del captiveri el novembre de 2014 i d'ençà viu refugiada a Stuttgart (Alemanya). La jove iazidita ha iniciat, des de llavors, una tasca ininterrompuda de conscienciació a escala planetària sobre la tragèdia viscuda pel seu poble. Murad ha reclamat a l'ONU i als principals governs del món que rescatin les dones i infants iazidites -3.200 pel cap baix, segons càlculs de les Nacions Unides- que romanen segrestades en territori de l'EI.

Els iazidites són un grup etnoreligiós de llengua kurda que viu, sobretot, en diverses contrades del Kurdistan i d'Armènia -i ara, també, a l'exili. L'Estat Islàmic els considera un grup d'infidels i d'adoradors del diable que mereixen l'extermini.

Mots clau: Estat Islàmic, genocidi, Iraq, Kurdistan, Nacions Unides, Nadia Murad, poble iazidita