Notícia

L'esquerra es recompon a Galícia, el PP manté intacta la majoria absoluta

En Marea fa un sorpasso a mitges al PSOE · El BNG resisteix millor del que apuntaven les enquestes

Les prediccions sobre el sorpasso, a l'esquerra, de la coalició En Marea al PSOE s'han complert a mitges, en unes eleccions on les enquestes sí que no han fallat en una predicció: el PP del president gallec Alberto Núñez Feijóo manté una còmoda majoria absoluta (els mateixos 41 escons que fins ara) i podrà continuar governant en solitari quatre anys més. El BNG ha resistit millor del que moltes prediccions deien, i manté 6 escons i grup propi.

I és un sorpasso a mitges perquè En Marea ha sumat uns 17.000 vots més vots que no pas el PSOE, però en escons totes dues formacions han empatat a 14. I encara els sufragis exteriors podrien donar un 15è representant als socialistes.

Si aquest canvi no es dóna, llavors serà el candidat d'En Marea, Luis Villares, qui assolirà el rol de cap de l'oposició al nou govern d'un Feijóo que es perfila cada cop més com el líder de futur del PP quan Mariano Rajoy abandoni el primer pla del partit. Per Villares, els resultats d'ahir obren la porta a "construir una alternativa política amb capacitat de govern" que el 2020 trenqui la majoria absoluta dels conservadors espanyols i articuli "un projecte nacional per a Galícia".

En la coalició En Marea es presentaven Podem, Esquerra Unida, diverses candidatures municipals (les anomenades Marees) i dos partits sobiranistes gallecs: Anova i Cerna, que tenen 3 dels 14 diputats que ha aconseguit la llista. El 2012, Anova s'havia presentat en coalició amb Esquerra Unida (Podem encara no existia) sota la denominació d'AGE, que havia sumat 9 escons.

Això significa que els partits sobiranistes gallecs tindran, en total, 9 escons dels 75, donat que a aquests 3 cal afegir els 6 que ha aconseguit el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). Les previsions de les enquestes -i els resultats de les eleccions espanyoles, amb zero escons- apuntaven a un ensorrament del partit d'Ana Pontón. Però a l'hora de la veritat el BNG ha resistit millor del que s'esperava i només ha cedit 1 dels 7 escons que va aconseguir el 2012. Pontón interpreta el resultat com un "punt d'inflexió", i no descarta recuperar representació al Parlament espanyol si aquest desembre es convoquen unes terceres eleccions.

Aval al PP

Els analistes apunten avui que en aquestes terceres eleccions, el PP podria ser el gran beneficiat perquè el resultat d'ahir a Galícia suposa un gran aval per als conservadors. Tant, que Feijóo aquest matí ha demanat al PSOE que faciliti la investidura de Rajoy com a president del govern espanyol.

Sigui com sigui, Feijóo continuarà sent l'únic cap de govern en tot el panorama autonòmic peninsular que disposarà de majoria absoluta. Podrà aplicar sense limitacions el seu programa electoral, que en allò tocant a l'autogovern inclou una llista de transferències pendents que, diu, vol negociar amb el govern espanyol durant la legislatura vinent, en el marc de la "vigència plena" tant de la Constitució com de l'Estatut d'Autonomia.

Mots clau: Alberto Núñez Feijóo, Anova, BNG, Cerna, eleccions, En Marea, Galícia, Luis Villares, PP, PSOE