Notícia

França accepta “Occitània” com a nom de la fusió de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló

És el primer cop en la història que el nom del país donarà nom a una regió · La denominació no incorporarà finalment cap referència a Catalunya

L'Occitània oficial, en vermell.
L'Occitània oficial, en vermell.
Històric per a uns, decebedor per als altres. Però el cas és que "Occitània" és des d'avui el nom definitiu i oficial per a la regió occitana central, sorgida de la fusió de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló. És el primer cop en la història de la República Francesa que una regió duu el nom "Occitània". La petició nord-catalana d'un esment a la catalanitat no ha estat atesa.

El nom "Occitània" s'ha fet oficial amb la publicació d'un decret signat pel primer ministre Manuel Valls i els ministres de l'Interior i de l'Ordenament del Territori, Bernard Cazeneuve i Jean-Michel Baylet. El decret situa la capital de la nova regió a Tolosa. El vistiplau governamental arriba després que el Consell d'Estat també hagi validat la nova denominació.

Per a l'occitanisme és una decisió que des de l'any passat ha estat generant un debat intens. D'una banda, l'aspecte més positiu és que es reconeix finalment el nom del país com a tal, un concepte que el nacionalisme francès s'havia esforçat a negar. El potencial de projecció i d'autoidentificació que té això és innegable.

Però de l'altre, una part de l'occitanisme lamenta que el nom "Occitània", sense més, serà usat per a referir-se tan sols a la regió central del país, que n'ocupa al voltant del 35% del territori. De forma que la Gascunya, el Llemosí, l'Alvèrnia o la Provença quedaran fora dels límits de l'Occitània oficial.

Opció guanyadora a la consulta

"Occitània" va ser l'opció guanyadora (amb el 44,9% dels vots) a la consulta popular no vinculant que va tenir lloc abans de l'estiu per triar el nom de la regió fusionada. En segon lloc, molt lluny, va quedar "Llenguadoc-Pirineus", amb el 17,8%. La participació va superar, de poc, les 200.000 persones.

A la Catalunya del Nord, els col·lectius SEM  i Sí Al País Català van reclamar, sense èxit, que es tingués en compte el component català de la nova regió en la seva denominació, i fins i tot van organitzar diverses concentracions i manifestacions. La seva proposta -que el nom definitiu fos "Occitània-País Català"- finalment ha estat descartada.

Mots clau: Catalunya del Nord, consulta, França, Occitània