Notícia

El nou líder del PQ, partidari d'ajornar un eventual referèndum d'independència fins a després de 2022

Jean-François Lisée guanya les primàries del partit sobiranista · El nou cap dels pequistes s'ha vist envoltat de polèmiques per les seves posicions sobre la immigració

Jean-François Lisée, el vespre de la seva victòria.
Jean-François Lisée, el vespre de la seva victòria. Autor/a: Parti Quebecois
El Partit Quebequès té nou líder, el sisè diferent d'ençà del referèndum d'independència de 1995. El periodista i escriptor Jean-François Lisée acaba de ser escollit, pels militants del partit, després d'una campanya en què el nou líder ha promès de no convocar un referèndum d'independència fins, com a molt aviat, el 2022, i s'ha mostrat partidari de limitar més l'arribada d'immigrants.

Lisée -que substitueix el dimitit Pierre Karl Péladeau, que no ha durat ni un any al capdavant del PQ- ha aconseguit la victòria en segona volta amb el 50,6% dels vots, per davant del favorit Alexandre Cloutier (31,7%) i de Martine Ouellet (17,7%), la candidata més partidària d'accelerar els ritmes cap a un tercer referèndum de secessió.

Referèndum ajornat

Les properes eleccions al Quebec s'han de fer el 2018 i Lisée ha dit en campanya que l'objectiu ha de ser desbancar els liberals del govern i instal·lar-hi un executiu "nacional, progressista, ecologista, íntegre, eficaç [i] preocupat de fer progressar la nostra identitat i la laïcitat de les nostres institucions".

Els liberals governen amb majoria absoluta des de 2014, quan el PQ -que governava en minoria amb Pauline Marois com a primera ministra- va assolir el seu pitjor resultat des de 1989.

Si el PQ guanya les eleccions, Lisée ha promès no destinar cap fons públic a la qüestió de la sobirania durant la legislatura 2018-2022. Ha dit que caldrà una campanya "metòdica de difusió del projecte de la independència", però que haurà de ser "completament finançada pels militants i els ciutadans".

El debat de la immigració

Amb tot, el que més polseguera ha aixecat durant la seva campanya han estat els seus comentaris sobre la immigració. Especialment, quan al final de setembre va dir que els immigrants tenen un impacte "molt menor sobre el creixement econòmic" i que "la immigració perfecta" és aquella que les empreses quebequeses recluten "a París, Brussel·les i Barcelona" i que "s'integren immediatament". Un segon grup que també és grat per a Lisée són els alumnes francòfons d'arreu del món, als quals vol "acollir, integrar, titular-los amb els nostres propis títols i retenir-ne la majoria".

Lisée també va propugnar prohibir el burca en públic i delinear un acord polític, una "concordança cultural", que sigui la "base de la nostra identitat quebequesa". Aquest acord, segons el programa de Lisée, ha de reposar en la llengua francesa, la igualtat entre dones i homes, la laïcitat, la justícia social i la democràcia.

El programa del nou líder del PQ reclama també abaixar el nombre d'immigrants que arriben cada any al Quebec, dels 50.000 actuals a una nova xifra, més baixa, que haurà de determinar la verificadora general, una figura fiscalitzadora de l'acció parlamentària del Quebec.

Amb tot, Lisée també ha apuntat que al Quebec hi ha "racisme sistèmic" i que en la seva acció governamental, ell prendrà mesures per combatre'l.

La reacció del primer ministre quebequès, el liberal Philippe Couillard, a la victòria de Lisée no s'ha fet esperar. Couillard ha vinculat les posicions de Lisée a les dels partits europeus d'extrema dreta i ha dit que el nou líder representa un "nacionalisme assetjat, un nacionalisme de la por".

Mots clau: Canadà, immigració, Jean-François Lisée, Partit Quebequès, Philippe Couillard, Quebec, referèndum, referèndum dindependència