Notícia

Sturgeon anuncia una proposició de llei per a un segon referèndum d'independència a Escòcia

La primera ministra vincula la votació a les condicions del Brexit

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: SNP
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat avui davant de la conferència nacional del Partit Nacional Escocès (SNP) que la setmana vinent posarà a consulta una proposició de llei per a fer un segon referèndum d'independència. Sturgeon, però, ha vinculat el fet que la proposició arribi al Parlament escocès a la condició en què quedarà Escòcia després de la sortida del Regne Unit de la UE.

Sturgeon ha anunciat que, davant l'escenari del Brexit, demanarà que el govern escocès assumeixi competències en matèria d'acords internacionals, immigració i economia. També ha dit que presentarà una proposta perquè Escòcia es mantingui dins del mercat comú europeu malgrat que la resta del Regne Unit l'abandoni.

Si, però, les propostes de Sturgeon no fossin acceptades per Londres -en el marc d'un "Brexit dur", és a dir tallant molts vincles amb la UE- llavors la primera ministra diu que caldria tenir llesta la proposició de llei per tal d'entrar-la, i aprovar-la, al Parlament escocès.

La cambra escocesa compta amb una majoria independentista, formada per l'SNP i pels Verds.

Però d'acord amb l'experiència del primer referèndum, caldria que el segon també fos acordat directament entre els governs escocès i britànic.

El govern del Regne Unit s'ha mostrat contrari, en diverses ocasions, d'acceptar un segon referèndum d'independència, quan tot just han passat dos anys des del primer.

Part de l'independentisme escocès, però, recorda que un dels arguments principals dels unionistes per a no abandonar el Regne Unit era el fet que, així, Escòcia estaria segura de mantenir-se dins de la UE. Al final, diuen els independentistes, ha passat exactament el contrari.

Els independentistes també remarquen que Escòcia va votar molt clarament (62%) a favor de mantenir-se dins de la UE al referèndum del Brexit.

Mots clau: Escòcia, Nicola Sturgeon, referèndum, referèndum dindependència, Regne Unit, SNP