Notícia

Protestes a Oròmia: les autoritats etíops tallen internet mòbil i bloquen l'accés a les xarxes socials

Foto publicada a la pàgina EthioTube sota el títol "Imatges de la protesta oromo - hivern 2015". El lloc no esmenta més context o cap atribució.
Foto publicada a la pàgina EthioTube sota el títol "Imatges de la protesta oromo - hivern 2015". El lloc no esmenta més context o cap atribució. Autor/a: EthioTube
Per Endalk Chala*. Tots els serveis mòbils d'internet han estat tancats a Etiòpia durant els últims set dies, enmig d'escenes de protesta cada vegada més violentes i d'un "estat d'emergència" declarat recentment, després de les manifestacions que han tingut lloc regularment a la regió d'Oròmia des de novembre de 2015.

Els manifestants oromos exigeixen més autogovern i llibertat i respecte per a la identitat ètnica del poble oromo, que ha patit marginació i persecució sistemàtica durant l'últim quart de segle. Les autoritats han utilitzat la seva força letal contra els manifestants en més d'una ocasió. Només el 2 d'octubre, 52 persones van morir. El Congrés Federalista Oromo (OFC), un partit d'oposició, ha informat d'una xifra de víctimes de gairebé 600 persones.

Mentre que algunes plataformes de mitjans socials i de missatgeria com WhatsApp han estat tancades de forma esporàdica a mesura que les protestes s'han tornat més intenses, l'actual apagada de serveis mòbils d'internet a Addis Abeba, la capital d'Etiòpia, és la més llarga que ha tingut lloc des que les protestes van començar.

El silenci sobtat de les protestes en els mitjans socials ha deixat amoïnades les persones que segueixen el moviment a través de Facebook i Twitter.


És probable que la censura d'internet mòbil també tingui com a resultat la disminució de notícies en línia sobre les protestes. Els activistes temen que el moviment de protesta -que ha confiat en l'ús de les xarxes socials tant per a la coordinació com per a la circulació del seu missatge al públic internacional- es quedarà ara sense el seu principal mitjà de comunicació. Tot i la baixa penetració d'internet a Etiòpia, les xarxes socials s'estan convertint en essencials, especialment per als moviments de protesta als estats regionals d'Oròmia i Amhara. Els canals de notícies de les pàgines de Facebook i Twitter des d'Etiòpia no mostren ara la mateixa abundància d'apunts com ho feien tot just fa una setmana.


El govern ha anat tallant les connexions i ha anat blocant les xarxes socials a Oròmia i Amhara al llarg dels darrers 12 mesos. Al juny van blocar les xarxes amb l'excusa de prevenir filtracions relatives a exàmens, però ara no està clar si el govern està tallant tots els serveis mòbils d'internet mòbil com una prevenció davant de les protestes en marxa, o si la mesura és més aviat una reacció a les mateixes. Les persones que segueixen de prop la situació temen que aquests fets assenyalin el començament d'una nova i perillosa fase després de 12 mesos de protestes.

Un pla d'ampliació d'Addis que afectava Oròmia

Oròmia és l'estat regional més gran i més poblat d'Etiòpia. Les protestes van començar com una reacció a un pla governamental d'ampliar les fronteres d'Addis Abeba, cosa que hauria suposat prendre-li territori a Oròmia. El pla va ser congelat, però les protestes van continuar al voltant de temes com la propietat de la terra, la corrupció governamental i la marginació política i econòmica del poble oromo.

Posteriorment, les protestes s'han estès a d'altres zones d'Etiòpia, com l'estat regional d'Amhara i la mateixa Addis.

(Aquest article és una adaptació d'aquest altre escrit originalment per l'investigador i activista Endalk Chala (@endalk2006) a Global Voices.)

Mots clau: conflictes violents, Etiòpia, mitjans de comunicació, Oròmia, protestes, xarxes socials