Notícia

El govern turc aplica més mà dura al Kurdistan del Nord

El líder del principal partit prokurd de Turquia, investigat després d'haver criticat les detencions dels coalcaldes d'Amed, acusats de finançar el PKK · L'HDP crida a Van a una protesta popular indefinida · Talls d'internet a les ciutats kurdes

Kisanak i Anli.
Kisanak i Anli. Autor/a: HDP
Comencen a anunciar-se protestes permanents al Kurdistan del Nord (Turquia) després de la detenció, aquesta setmana, dels dos coalcaldes d'Amed (Diyarbakir). Aquestes dues detencions se sumen a les de desenes d'alcaldes, regidors i polítics kurds detinguts des del cop d'estat fallit de juliol. Els talls d'internet a diverses ciutats kurdes no han ajudat pas a calmar les tensions.

Kisanak i Anli estan acusats de finançar amb fons públics el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat per Turquia una organització terrorista, i de donar-li suport en diversos discursos.

Ahir al matí, polítics i ciutadans es concentraven davant l'Ajuntament d'Amed en protesta per les detencions dels dos coalcaldes: Gultan Kisanak i Firat Anli. Kisanak és una figura molt rellevant dins del moviment kurd. Dirigent destacada del Partit Democràtic de les Regions (DDP, esquerra laica prokurda), és la primera dona que ha ocupat l'alcaldia d'Amed, i va estat empresonada després del cop d'estat de 1980.

El líder del Partit Democràtic dels Pobles (HDP, referent estatal del DBP), Selahattin Demirtas, ha condemnat les detencions, ha negat qualsevol vincle entre l'Ajuntament d'Amed i el PKK, i ha cridat a la "resistència" ciutadana.

Després d'això, la justícia turca va iniciar ahir una investigació sobre Demirtas per aclarir si el líder kurd havia insultat el president turc, Recep Tayyip Erdogan (AKP, islamista conservador), en un discurs, i si havia incitat la gent a desobeir les lleis.

Mentre, a la ciutat de Van, al nord-est d'Amed, l'administrador provincial de l'HDP Yunus Parin ha anunciat que comença una protesta popular indefinida contra el govern turc, que tindrà lloc cada dia a les 11 del matí.

En un article per Al-Monitor, la periodista i analista Amberin Zaman escriu que les protestes, almenys a Amed, estan tenint menys afluència de gent que en ocasions anteriors. L'article conclou que això es pot atribuir d'un costat al clima de por existent al Kurdistan a la repressió de les forces turques, fins i tot entre els partidaris més fidels del moviment kurd. I de l'altre, al cansament popular de l'actual fase del conflicte entre Turquia i les milícies aliades al PKK, que dura des de juliol de 2015 i ha deixat més de 2.200 morts i centenars de milers de desplaçats.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha recordat a Turquia que "totes les passes es facin respectant completament l'estat de dret" però alhora ha remarcat que la UE "reconeix la greu amenaça que planteja el PKK a la seguretat turca". La UE ha recomanat un "procés de diàleg polític intern" que impliqui "els representants electes de la població afectada" per tal de resoldre el conflicte.

Mentre tot això passa, diversos periodistes des de Turquia estan informant que hi ha talls d'internet a diverses ciutats kurdes.

Mots clau: BDP, Gültan Kisanak, HDP, Kurdistan, PKK, Selahattin Demirtas, Turquia