Notícia

“Hong Kong no és la Xina”: la batalla dels diputats sobiranistes arriba als tribunals

El govern proxinès de l'excolònia porta als tribunals els representants del partit Youngspiration per les fórmules usades en jurar els seus càrrecs · L'executiu vol declarar vacants els dos escons

Yau Wai-ching (esquerra) i Baggio Leung (dreta)
Yau Wai-ching (esquerra) i Baggio Leung (dreta) Autor/a: VOA
Fa tres setmanes que dos diputats sobiranistes de Hong Kong veuen com se'ls impedeix prendre possessió del seu escó a causa de la fórmula, o les formes, que empren en jurar el seu càrrec. La controvèrsia —que ha acabat als tribunals— està provocant un conflicte polític al territori autònom i amenaça d'arribar a Pequín mateix.

Els diputats Yau Wai-ching i Baggio Leung van resultar escollits, a les eleccions legislatives de Hong Kong del 4 de setembre, com a diputats d'un nou partit, Youngspiration, que reclama el dret a l'autodeterminació de la "nació hongkonguesa".

Els dos diputats han modificat la fórmula establerta i han jurat lleialtat "a la nació de Hong Kong"

D'ençà del 12 d'octubre, els dos diputats intenten que Andrew Leung, president del Consell Legislatiu de Hong Kong —dominat pels partits proxinesos—, accepti els seus juraments com a vàlids. Els tres cops que ho han provat, les seves fórmules no han estat acceptades. Els dos diputats han modificat la fórmula establerta i han jurat lleialtat "a la nació de Hong Kong", alhora que s'han presentat a la cambra legislativa amb pancartes on es podia llegir "Hong Kong no és la Xina".

Però un dels aspectes que més controvèrsia ha generat ha estat el fet que els dos diputats usessin una antiga paraula japonesa —que ara és considerada ofensiva— per referir-se a la Xina.

Procés judicialitzat

El govern de Hong Kong, proxinès, ha decidit judicialitzar el cas i ha sol·licitat a l'Alt Tribunal de la ciutat autònoma que declari "vacants" els dos escons que corresponen als sobiranistes. Segons l'executiu, és clar que els dos diputats no volen prendre possessió dels seus llocs.

Informacions periodístiques apunten que la màxima instància legislativa de la Xina acabarà intervenint en la disputa

Els advocats dels diputats repliquen que caldria trobar una "solució política", i no pas judicial, per permetre que Yau Wai-ching i Baggio Leung puguin asseure's finalment a la cambra.

Mentrestant, diverses informacions periodístiques apunten que la màxima instància legislativa de la Xina, el Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular, acabarà intervenint les properes hores o dies en la disputa.

Ascens dels partits localistes

Al rerefons del debat hi ha l'impacte dels resultats de les eleccions de Hong Kong del 4 de setembre. Per primer cop, un conjunt de partits allà anomenats "localistes" van aconseguir el 19% dels vots. Molts d'aquests partits van néixer a l'abric de les protestes que van tenir lloc a Hong Kong el 2014, quan centenars de milers de persones van sortir als carrers per demanar més democràcia i respecte a les decisions autònomes de l'excolònia britànica.