Notícia

Enfrontaments entre manifestants i Policia a Hong Kong pel cas dels dos diputats electes sobiranistes

Milers de persones protesten contra la ingerència de Pequín en els afers interns del territori autònom

Yau Wai-ching (esquerra) i Baggio Leung (dreta)
Yau Wai-ching (esquerra) i Baggio Leung (dreta) Autor/a: Iris Tong/VOA News Cantonese
Hong Kong ha viscut dos dies consecutius de manifestacions contra la intervenció directa de Pequín en el cas dels dos diputats sobiranistes als quals s'està impedint d'ocupar els seus escons al Consell Legislatiu (LegCo) de l'excolònia britànica. Les protestes han degenerat en enfrontaments violents la nit de diumenge a dilluns, amb quatre persones arrestades.

Segons el web de notícies Hong Kong Free Press, almenys 4.000 persones es van concentrar ahir diumenge en senyal de protesta, tot i que la Policia els havia advertit de no fer-ho. Els agents van llançar esprai de pebre als manifestants. A banda dels quatre detinguts, hi ha dos policies ferits.

El conflicte comença el 12 d'octubre quan Yau Wai-ching i Baggio Leung, candidats del partit sobiranista Youngspiration escollits a les eleccions del 4 de setembre, van intentar per primer cop —en dies posteriors ho van provar dos cops més— prendre possessió dels seus escons. En els seus intents, els dos joves van usar una fórmula no oficial i, a més, van emprar termes despectius envers la Xina i van desplegar una pancarta on es llegia: "Hong Kong no és la Xina".

Andrew Leung, president del Consell Legislatiu de Hong Kong, no va acceptar els seus juraments com a vàlids i va remetre el cas a la Justícia hongkonguesa. Però Pequín va decidir d'intervenir en la disputa, i es va conèixer que seria el Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular, màxima instància legislativa de la Xina, qui prendria una decisió definitiva sobre el cas.

En saber-se això, milers de persones van iniciar protestes als carrers de Hong Hong aquest cap de setmana. Els manifestants s'oposen al fet que Pequín intervingui per interpretar fins a quin punt les lleis hongkongueses admeten, o no, que els diputats electes puguin fer servir una fórmula o una altra.

En el fons, els manifestants expressen el seu temor al fet que Pequín, cada cop més, prengui part en els afers interns de Hong Kong. L'excolònia manté una autonomia àmplia dins de la Xina, però a mesura que passen els anys el govern xinès va mostrant que vol posar-hi límits.

Davant d'aquesta tendència, la majoria dels hongkonguesos voten partits favorables a mantenir, o a incrementar, l'autogovern del territori. Però el particular sistema electoral de l'excolònia provoca que, al LegCo, els partits proxinesos tinguin majoria.

Més agents després de la decisió de Pequín

En previsió de més protestes els dies a venir, la Policia de Hong Kong ha preparat el desplegament de 2.000 agents, explica el South China Morning Post, citant fonts policials.

Les protestes es podrien desfermar de nou després que avui dilluns el Comitè Permanent hagi aprovat una interpretació legal segons la qual es considera que un diputat electe "declina" de prendre possessió del seu càrrec si no utilitza una fórmula de jurament legal o si no la fa de manera "sincera i solemne".

Aquesta interpretació implica, de facto, que Yau Wai-ching i Baggio Leung no podran prendre possessió de les seves actes.

Mots clau: Hong Kong, Xina