Notícia

Més alcaldes detinguts i associacions clausurades en l'onada repressiva al Kurdistan del Nord

Arresten els coalcaldes de dues ciutats més · Romanen detinguts els líders del partit prokurd HDP · Des del cop, 35.000 persones han estat formalment arrestades i 105.000 han perdut la seva feina

Sostenen un retrat de Figen Yüksekdag en una reunió de l'HDP després de la seva detenció.
Sostenen un retrat de Figen Yüksekdag en una reunió de l'HDP després de la seva detenció. Autor/a: HDP
L'onada repressiva al Kurdistan del Nord (Turquia) no s'atura. Després de les detencions de la plana major del prokurd HDP i dels coalcaldes d'Amed (Diyarbakir), aquest 16 de novembre la policia ha detingut els dos coalcaldes de Dersim, Mehmet Ali Bul i Nurhayat Altun, i un dels coalcaldes de Siirt, Tuncer Bakirhan. Igualment, els dies passats han estat clausurades desenes d'associacions kurdes —i també turques. I mentrestant, creixen les informacions que apunten que el partit del president turc, Recep Tayyip Erdogan, prepara una esmena constitucional perquè li siguin atribuïts nous poders.

Segons explica l'agència JINHA, les detencions d'avui no s'han limitat als coalcaldes, sinó que inclouen personal de l'HDP, dirigents del sindicat DISK i del Partit Laborista (EMEP). El motiu de les detencions, segons l'agència, és que els polítics haurien emès un comunicat de condemna de les detencions dels dos coalcaldes d'Amed. Els mitjans propers al govern, però, apunten a una operació "antiterrorista".

Els darrers dies, les autoritats turques han clausurat 370 associacions, al·legant que aquestes tenien vincles amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), amb organitzacions d'extrema esquerra o amb el Moviment Gülen, a qui Erdogan acusa d'haver orquestrat el cop d'Estat del juliol.

Deu diputats de l'HDP a l'Assemblea Nacional turca romanen detinguts des del dia 4 de novembre, entre els quals els dos colíders de la formació d'esquerres: Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdag. Les detencions es van produir en el marc d'una investigació en què s'acusa els diputats de "terrorisme" i de fer "propaganda" a favor del PKK.

Després d'aquelles detencions, el partit prokurd va anunciar que aturava totes les seves activitats legislatives al Parlament.

Més poders per al president Erdogan?

Fa anys que Erdogan persegueix transformar Turquia en una república presidencialista. El líder turc ha citat en diverses ocasions els Estats Units i França —en aquest cas, semipresidencialista— com a exemples per al seu país.

Segons fonts del diari Asharq Al-Awsat, el partit d'Erdogan, l'AKP, està preparant una reforma constitucional que atorgaria al president turc el dret de veto sobre les decisions del Parlament i de dirigir les polítiques interior i exterior del país. A la pràctica, Erdogan ja està desenvolupant aquestes funcions.

Turquia també està considerant la reintroducció de la pena de mort, ha dit el seu ministre d'Afers Estrangers, Mevlut Çavusoglu, qui ha criticat la Unió Europea per les crítiques que el bloc europeu vessa sobre el seu país en relació amb la violació dels dret humans.

Segons el web de monitoratge Turkeypurge.com, a novembre de 2016 35.000 persones han estat formalment arrestades i 105.000 han perdut la seva feina en la reacció governamental després del cop d'Estat. S'han tancat 2.100 centres d'ensenyament i gairebé 200 mitjans de comunicació.

Mots clau: Figen Yüksekdag, HDP, Kurdistan, PKK, Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas, Turquia