Notícia

Escòcia es desmarca del Brexit, el Vènet vol més autonomia i el Camerun ataca l'independentisme

13 al 19 de gener de 2017

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: Office of the First Minister of Scotland
RECULL SETMANAL. L'anunci de la primera ministra d'Escòcia Theresa May que la sortida del Regne Unit de la UE també suposarà abandonar el Mercat Comú ha estat respost per la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, qui ha dit que el segon referèndum d'independència "sens dubte" ara és més a prop. El govern escocès, però, encara insisteix que hi ha una alternativa: que el Regne Unit cerqui un acord amb la UE perquè Escòcia romangui dins del Mercat Comú malgrat que la resta de l'Estat en surti. El ministre de Negociacions sobre el Lloc d'Escòcia a Europa, Mike Russell, ha afegit que al govern del Regne Unit "el temps se li està acabant" per mirar de mantenir Escòcia dins del Mercat Comú. El Parlament escocès ha aprovat una moció de suport al manteniment d'Escòcia dins del Mercat Comú.

Després de la crisi desencadenada per la dimissió del vicepresident Martin McGuinness, el secretari d'Estat per Irlanda del Nord, James Brokenshire, ha convocat eleccions anticipades a l'Assemblea autònoma per al 2 de març. El govern britànic ha dit que no contempla que es torni a suspendre l'autonomia nord-irlandesa.

Al País Basc, com és habitual cada any, ha tingut lloc una multitudinària manifestació per l'acostament dels presos bascos. Segons el recompte del diari basc Gara, hi han assistit 78.000 persones. Mentre, el govern d'Euskadi, per boca del conseller de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka (PNB), ha insistit en la creació d'una nova ponència d'autogovern que dissenyi, "amb el màxim consens", un nou Estatut. Euskal Herria Bildu li ha reclamat "un nou estatus" per a 2019 com a molt tard.

El president del Vènet, Luca Zaia, ha presentat una nova proposta per convocar un referèndum sobre l'autonomia del seu territori. Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord) vol que els vènets puguin votar sobre si el seu autogovern s'ha d'equiparar al del Tirol del Sud. En matèria fiscal, això suposaria que el 90% dels impostos pagats al Vènet fossin gestionats pel govern vènet.

En un estat independent, Luxemburg, el Parlament ha iniciat un debat sobre el rol oficial de la seva llengua pròpia, el luxemburguès. S'hi debaten dues mocions de signe contrari: una que demana fer del luxemburguès la primera llengua oficial del país —per davant del francès i l'alemany— i la segona que vol llevar-li l'oficialitat en l'àmbit judicial i administratiu.

S'ha commemorat el desè aniversari de l'assassinat de Hrant Dink, periodista armeni de Turquia. En una manifestació secundada per l'esquerra turca —incloent-hi organitzacions armènies i kurdes— s'han repetit eslògans com "Tots som armenis" i s'ha cridat contra la responsabilitat de l'Estat turc en aquella mort.

A Ginebra ha conclòs una nova ronda de negociacions per trobar una solució al contenciós de Xipre. El rol futur de les tropes turques és un dels punts més greus de fricció. Les negociacions continuaran a Xipre mateix.

En el seu darrer discurs com a cap de govern de Hong Kong, Leung Chun-ying ha insistit que "no hi ha espai per a la independència" de l'excolònia britànica.

El govern camerunès ha prohibit dues organitzacions independentistes del Camerun del Sud. Es tracta del Southern Cameroons' National Council (SCNC) i del Cameroon Anglophone Civil Society Consortium (CACSC), acusades ambdues de posar en perill la unitat nacional i la seguretat de l'Estat. El CACSC denuncia la detenció dels seus líders i de centenars de simpatitzants.

I als Estats Units podria estar-se gestant un conflicte similar al de l'oleoducte de Dakota del Nord. Durant les darreres setmanes ha anat emergint un moviment de protesta a l'oest de Texas, de nou encapçalat pels pobles indígenes i per activistes mediambientals, contra la construcció de l'oleoducte Trans-Pecos. Dos activistes van ser detinguts el dia 14 després d'haver-se encadenat a una màquina.

També relacionat amb els Estats Units, el president Barack Obama ha perdonat la pena de presó que complia des de feia 36 anys Oscar López Rivera. El 1981, López Rivera va ser detingut i li va caure una pena de 55 anys de presó per conspiració sediciosa per les seves activitats al grup armat independentista porto-riqueny FALN.

I continuen, un any més, els assassinats d'activistes indigenistes i mediambientalistes a Amèrica. Aquesta setmana ha resultat mort a Mèxic Isidro Baldenegro, líder del poble raràmuri (o tarahumara), que havia estat guardonat el 2005 amb el Premi Ambiental Goldman per la seva defensa dels boscos contra la tala clandestina. Baldenegro estava amenaçat de mort.

Per últim, Austràlia té des del dia 18 un ministre indígena, el primer de tota la història del país. Es tracta de Ken Wyatt, del Partit Liberal, amb avantpassats de tres pobles aborígens australians: yamatji, wongi i nyoongar.