Notícia

Joves detinguts a Còrsega / Vaga de fam d’un activista amazic a Algèria / Acord pel sard a la radiotelevisió

3 al 9 de març

Signatura de l'acord entre el govern sard i la RAI.
Signatura de l'acord entre el govern sard i la RAI. Autor/a: TGR RAI Sardegna @ Twitter
RECULL SETMANAL. Prestem atenció als esdeveniments d’aquests darrers dies en dues illes de la Mediterrània. D’una banda a Còrsega ha tingut lloc una onada de detencions d’activistes independentistes i de l’altra, a Sardenya, un nou acord permetrà l’emissió de programes en sard a la ràdio i la televisió públiques. Fem referència també a la situació límit que viu un activista amazic d’Algèria i a la condemna contra una artista kurda.

EL TEMA DESTACAT

Dinou joves independentistes corsos detinguts per la Gendarmeria. Les detencions, el 7 de març, es van produir en el marc d’una investigació sobre uns incidents a Corti el 2016. Tots dinou —molts dels quals membres del sindicat estudiantil Ghjuventù Indipendentista— van ser posats en llibertat el mateix dia, sense càrrecs. El president del govern cors, Gilles Simeoni, ha criticat la “lògica repressiva” de les autoritats franceses, ha dit que les detencions no tenien fonament i ha alertat al govern francès que aquest camí comporta “riscos polítics” i un “potencial de degradació”. El sindicat parla de “provocació greu per part de l’Estat francès contra la joventut del nostre país”.

I TAMBÉ

La tardor de 2018, data de “sentit comú” per fer el segon referèndum d’Escòcia. Ho ha dit la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en declaracions a la BBC. Però el secretari de Defensa del govern britànic, Michael Fallon, ha avisat que Londres “no veu necessària” la convocatòria d’un segon referèndum. Una enquesta d’IPSOS-Mori preveu una situació d’empat tècnic entre partidaris i detractors de la independència.

Torna la programació en sard a la radiotelevisió italiana. Els espais en llengua sarda de la RAI es tornen a emetre des del 6 de març a Radio Uno i RAI Tre, després d’una pausa de dos anys. Les emissions són fruit d’un acord entre la RAI i el govern sard, que diu que el pacte és un pedaç: el que cal, afirma l’executiu insular, és que les emissions en sard siguin incloses en el conveni entre el govern italià i la radiotelevisió pública.

Una artista kurda, condemnada a dos anys i deu mesos de presó per haver pintat un quadre. Zehra Dogan ha estat sentenciada per una obra que retrata la destrucció, per part de les forces armades turques, de la ciutat de Nisêbîn, i també per un article escrit el 2015. El tribunal, però, no l’ha condemnada per terrorisme, un càrrec que també pesava contra ella. Dogan va ser detinguda el 21 de juliol, i era editora de l’agència de notícies feminista JINHA, que les autoritats turques van clausurar l’octubre.

Un activista amazic en vaga de fam, en estat greu.Kamel Eddine Fekhar, dirigent del moviment autonomista mozabita, manté des de fa dos mesos una vaga de fam contra la seva detenció provisional a Algèria des de fa més d’un any i mig. Hospitalitzat, la vida de Fekhar corre perill, informa l’Associació Izmulen pels drets del poble mozabita. Amoïnats pel seu estat de salut, un grup d’intel·lectuals i activistes li han demanat que abandoni la protesta.

El Partit Comunista Marxista diu que el federalisme a l’Índia està en perill. El secretari general del CPI(M), Sitaram Yechury, afirma que s’està “negant la diversitat” del país per part del nacionalisme hindú i del liberalisme econòmic. El partit governa als estats de Kerala i Tripura.

La Xina alerta de nou Taiwan i Hong Kong sobre la independència. El primer ministre xinès Li Keqiang ha reiterat que el seu govern “no tolerarà” cap acció tendent a assegurar la independència de Taiwan i ha reclamat als ciutadans dels dos països que “avancin cap a una reunificació pacífica”. Mentre, el president del Comitè Permanent del Parlament xinès, Zhang Dejiang, ha recordat als independentistes de Hong Kong que la Xina no en tolerarà la secessió.

ALTRES ARTICLES D’INTERÈS