Notícia

Protesta indígena al Brasil / Detenció d’independentistes a Hong Kong / Eleccions presidencials a França

21 al 27 d’abril

Un moment de la protesta a Brasília.
Un moment de la protesta a Brasília. Autor/a: Mobilizaçao Nacional Indígena
RECULL SETMANAL. L’electorat francès es prepara per a triar president en segona volta entre el centrista Emmanuel Macron i l’ultradretana Marine Le Pen. La primera tanda ha deixat algunes diferències interessants en clau territorial. Recollim aquesta setmana diverses informacions sobre el món indígena americà, que van de la nova onada d’assassinats a Colòmbia fins a la protesta a Brasília. I recuperem també el fil dels dos diputats electes independentistes de Hong Kong, que han estat detinguts durant unes hores.

 EL TEMA DESTACAT

Macron guanya la primera volta a França: els resultats per territoris. El candidat centrista Emmanuel Macron (En Marche!) ha estat el més votat en la primera ronda de les eleccions presidencials de França, però hi ha diferències importants en relació amb el suport rebut a les nacions sense estat. A Bretanya i a zones centrals d’Occitània, Macron ha aconseguit més suport que a la mitjana de França. També a Bretanya, el candidat anticapitalista Jean-Luc Mélenchon ha ocupat el segon lloc, per sobre de Marine Le Pen. Mélenchon ha estat el més votat a la Guaiana, Martinica i la Reunió, i ha ocupat la segona posició en força departaments occitans. Le Pen, però, ha estat la més votada en tota la costa mediterrània occitana i també a la Catalunya del Nord, a Alsàcia i a Còrsega. Aquesta setmana a Nationalia hem publicat una extensa anàlisi sobre orientació política i diversitat a França.

I TAMBÉ

Protesta indígena a Brasília. La capital brasilera ha estat l’escenari de diverses mobilitzacions a favor de la demarcació de les terres indígenes, en què han participat diversos milers d’autòctons, en el marc del 14è Campament Terra Lliure. En el curs de la protesta, quan grups d’indígenes van mirar d’entrar a l’edifici del Congrés, alguns d’ells van ser dispersats per la policia, la qual va denunciar un atac dels autòctons amb fletxes. Per contra, l’Articulació dels Pobles Indígenes del Brasil ha argumentat que la policia els va “provocar” i “reprimir”. Les dones de les mobilitzacions van debatre l’articulació de la lluita indígena femenina.

Surt en llibertat el líder indígena Agustín Wachapá. L’activista a favor dels drets del poble shuar i de la preservació de l’Amazones, a l’Equador, ha estat alliberat després de quatre mesos d’empresonament. Wachapá havia estat detingut el 21 de desembre arran d’uns incidents violents. El moviment shuar i l’organització indígena CONAIE el consideraven un pres polític. La CONAIE ha demanat que s’aturi el procés judicial contra ell i que s’amnistiï “tots els criminalitzats i perseguits polítics a l’Equador”.

Suspesa la vaga de fam de Kamel Eddine Fekhar. L’activista mozabita (del Mzab, un territori de majoria amaziga a Algèria), pres des de 2015, ha aturat la seva protesta després de 109 dies d’haver-la iniciat. Grups d’activistes i intel·lectuals amazics li havien demanat repetidament que aturés la vaga, pel perill de mort que corria. Fekhar ha dit que continuaria la seva lluita contra “el règim racista i ètnic” d’Alger.

La República Txeca reconeix el genocidi armeni. La Cambra dels Diputats del Parlament txec ha aprovat una resolució en què condemna l’holocaust dels armenis “i d’altres grups ètnics” de l’Imperi otomà durant la Primera Guerra Mundial. Ho ha fet la setmana que es commemoren els 102 anys de l’inici d’aquell genocidi, que va costar la vida a prop d’un milió i mig d’armenis.

Denuncien una nova onada d’assassinats d’activistes indígenes a Colòmbia. Sis activistes han estat assassinats fins al 20 d’abril al país sud-americà. Amnistia n’ha publicat un comunicat el dia 21, en què diu que els assassinats “plantegen dubtes seriosos sobre l’efectivitat de les mesures implementades pel govern per fer avançar el procés de pau”. Els assassinats dels líders dels pobles indígenes són habituals a Colòmbia i en d’altres països americans.

Detinguts els dos exdiputats independentistes de Hong Kong. En el marc d’una investigació policial, Baggio Leung i Yau Wai-Ching han estat arrestats durant algunes hores, i alliberats posteriorment. Yau ha dit que el règim xinès “farà qualsevol cosa per destruir el clam de Hong Kong per l’autodeterminació”. Els fets han coincidit amb la detenció, la mateixa setmana, de nou activistes prodemocràcia, també a Hong Kong. Els dos exdiputats electes van veure com se’ls impedia prendre possessió dels seus càrrecs en haver usat una fórmula de jurament no reglamentària i haver usat termes de menyspreu cap a la Xina.

ALTRES ARTICLES D’INTERÈS