Notícia

Dia de la Pàtria Gallega / Crida del president serbi a ser “realistes” sobre Kosovo / Protestes assíries

21 al 27 de juliol

Manifestació del Dia de la Pàtria Gallega, 2017.
Manifestació del Dia de la Pàtria Gallega, 2017. Autor/a: BNG
RECULL SETMANAL. Els mitjans gallecs coincideixen a apuntar que el BNG ha sortit reforçat de la celebració del Dia de la Pàtria Gallega, en un moment on la coalició En Marea travessa problemes interns. També exhibeixen múscul els autonomistes corsos, que estan a punt de fundar una nova força amb vocació de ser “el gran partit de govern”. A Kosovo han rebut satisfets el reconeixement d’Aleksandar Vucic que Sèrbia no hauria d’esperar “recuperar allò perdut fa molt de temps”. I a l’Iraq, nou episodi de tensió entre les autoritats kurdes i els assiris de les Planes de Nínive.

EL TEMA DESTACAT

El BNG exhibeix múscul en un Dia de la Pàtria Gallega amb veus múltiples. El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) va aprofitar la jornada per subratllar la necessitat que Galícia continuï comptant amb una força política pròpia que no mantingui vincles permanents amb partits d’àmbit estatal. “Si cap país necessita el nacionalisme, és aquest”, va dir Ana Pontón, portaveu nacional del BNG, marcant distància amb l’altra formació sobiranista gallega amb representació al Parlament, Anova, que forma part de la coalició En Marea, en la qual hi ha Podem, Esquerra Unida i diverses formacions municipals. El BNG celebrava que la seva concentració i manifestació posterior, amb milers d’assistents, hagués estat de llarg la més concorreguda del dia.


Anova —el partit de Xosé Manuel Beiras— va fer girar el seu discurs al voltant dels conceptes “rebel·lió”, “república” i “socialisme”, amb la idea de donar “al poble gallec tot el poder per autogovernar-nos”, i va celebrar el Dia de la Pàtria amb un acte propi, separat del d’En Marea, que pateix divisions internes i rep crítiques del mateix Beiras.

D’altra banda, Causa Galiza va organitzar una manifestació independentista amb la participació de diversos centenars de persones. El partit va defensar la necessitat de definir una estratègia per a les dècades a venir per aconseguir la independència.

I TAMBÉ

Els serbis han de ser “realistes” sobre Kosovo i no esperar “recuperar allò perdut fa molt de temps”. Són les sorprenents paraules del president serbi, Aleksandar Vucic, en un article d’opinió adreçat al poble serbi i publicat el 24 de juliol al diari Blic. Vucic hi escriu que Sèrbia ha d’iniciar un “diàleg intern” i acordar una posició comuna sobre Kosovo que permeti arribar a una solució “duradora” i que “exclogui el conflicte” amb els albanesos. El govern kosovar ha mostrat la seva satisfacció pel text de Vucic perquè hi veu una acceptació, a la pràctica, que Kosovo és independent de Sèrbia. Vucic, però, això no ho ha dit explícitament. L’analista Dejan Anastasijevic considera improbable que la proposta del president tingui gaire recorregut atès que la de Kosovo és una carta que Vucic fa servir sovint en les seves relacions amb la UE, i no la voldrà perdre resolent-la.

La Llei de la llengua irlandesa bloca l’acord de govern a Irlanda del Nord. El Sinn Féin exigeix que s’aprovi la llei i també el matrimoni entre persones del mateix sexe com a condicions sine quibus non per formar un nou executiu amb el Partit Unionista Democràtic (DUP), gairebé cinc mesos després de les eleccions a l’Assemblea nord-irlandesa. El DUP continua oposant-se a ambdues mesures. Pel que fa a la qüestió de la llengua, és favorable a aprovar una legislació cultural que inclogui l’irlandès al costat del scots de l’Ulster i de les tradicions orangistes, cosa que el Sinn Féin rebutja i considera humiliant. Tot i que, segons alguns activistes proirlandès, hi ha motius per pensar que el DUP podria replantejar-la la seva posició. El Partit de l’Aliança està d’acordamb el Sinn Féin en les dues reclamacions, com també l’SDLP. El secretari d’Estat per a Irlanda del Nord, James Brokenshire, ha dit que “estudia diverses opcions” per “impulsar” les converses entre els dos partits.

Femu a Corsica avança cap a la constitució d’un únic partit autonomista. La formació, que governa Còrsega conjuntament amb els autonomistes de Corsica Libera, és encara una coalició de tres partits diferents: el Partit de la Nació Corsa (PNC), Inseme i Chjama Naziunale. Ara, es prepara per constituir-se com a partit únic, aquest 29 de juliol. El president cors, Gilles Simeoni, considera que Femu a Corsica ha de convertir-se en “el gran partit de govern” de l’illa. El moviment arriba pocs mesos abans que Còrsega esculli la seva nova Assemblea, després que l’illa es converteixi en una col·lectivitat única.

Protestes dels assiris per la destitució d’un alcalde a les Planes de Nínive. Aquest territori de l’Iraq, controlat parcialment pel govern autònom del Kurdistan del Sud després d’haver-ne expulsat Estat Islàmic, és un dels centres més importants del poble assiri al Pròxim Orient. Fayez Abed Jawahreh, alcalde d’Alqosh —un dels pobles assiris de les Planes de Níniveha estat destituït, en una decisió presa per un dirigent del PDK, el partit majoritari al Kurdistan del Sud. Centenars d’assiris s’han manifestat a Alqosh contra la decisió, entenent que es tracta d’una maniobra del govern sud-kurd per annexionar-se la zona. El patriarca de l’Església Catòlica Caldea, Louis Raphaël I Sako, s’ha unit a les denúncies de “control” i “invasió” de les terres assíries. Fa anys que part de les organitzacions assíries acumulen queixes sobre la manera de procedir de les institucions kurdes, incloent-hi les de Rojava.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS