Notícia

El Kurdistan, amenaçat després del referèndum / Autonomia de Còrsega / Palestina a la Interpol

Del 23 al 29 de setembre

Banderes iraquiana i kurda.
Banderes iraquiana i kurda. Autor/a: US Department of Defense
RECULL SETMANAL. S’han donat a conèixer els resultats oficials preliminars del referèndum d’autodeterminació del Kurdistan del Sud, en què més del 92% dels votants van donar suport a la independència. L’Iraq, Turquia i l’Iran amenacen el govern sud-kurd amb represàlies. Palestina fa un pas més en el seu reconeixement internacional en ingressar a la Interpol. I a Europa, els partits corsos es fixen un termini de tres anys per aconseguir l’autonomia legislativa dins França. A Xile, continua la vaga de fam de quatre presos maputxes.

EL TEMA DESTACAT

Amenaces contra el Kurdistan del Sud després de la victòria del “sí”. Els governs de l’Iraq, Turquia i Síria organitzaran una cimera trilateral per decidir la seva resposta davant el referèndum d’independència celebrat el 25 de setembre. Aquell dia, i amb una participació del 72%, el 92,73% dels votants van donar suport a la independència del Kurdistan del Sud. El “no” va recollir el 7,27% de les paperetes.

Les primeres mesures preses pel govern iraquià —que considera la votació il·legal— ha estat ordenar la cancel·lació de tots els vols internacionals a la capital kurda, Erbil, i demanar a totes les missions diplomàtiques estrangeres que abandonin la regió autònoma kurda. El Parlament iraquià també ha aprovat enviar tropes a Kirkuk, regió controlada pels combatents kurds i que tant el govern sud-kurd com l’iraquià es disputen.

Ankara, per la seva banda, ha amenaçat de tallar el comerç de petroli entre el Kurdistan del Sud i Turquia. Al Kurdistan Oriental (Iran), més de cent persones que celebraven els resultats del referèndum han estat arrestades.

I TAMBÉ

Palestina ingressa a la Interpol. Aquest organisme de coordinació policial entre estats ha admès l’Estat de Palestina aquest 27 de setembre, en votació secreta en què també va ser aprovada l’entrada de les Illes Salomó. La petició d’ingrés dels palestins havia estat cursada el 2015. La premsa israeliana reconeix que és una “derrota diplomàtica” per al govern d’Israel, que havia intentat blocar l’ingrés de Palestina. Hi ha uns altres dos països no independents que formen part de la Interpol: Curaçao i Aruba.

Tres anys per aconseguir un Estatut d’Autonomia per Còrsega. Els autonomistes (Femu a Corsica) i els independentistes corsos (Corsica Libera) han acordat presentar-se en coalició, ja a partir de la primera volta, a les eleccions a l’Assemblea de Còrsega d’aquest desembre. Les dues forces, que des de les eleccions de 2015 governen Còrsega, han presentat les línies mestres de la seva proposta, en la qual destaca el gran objectiu d’aconseguir un Estatut d’Autonomia en el termini de tres anys. Un Estatut, han dit, que atorgui a l’illa capacitat legislativa i fiscal i que permeti la cooficialitat del cors i el francès.

Alerta per la salut dels vaguistes de fam maputxes després de 115 dies. Alfredo Tralcal, Ariel Trangol, Benito Trangol i Pablo Trangol, presos a Xile des de 2016, mantenen una vaga de fam des del 7 de juliol de 2017 en considerar que estan empresonats irregularment. Acusats d’haver calat foc a una església, denuncien que els retenen únicament perquè un testimoni anònim va dir que havia vist una furgoneta similar a la de Tralcal al lloc dels fets. El moviment maputxe els considera presos polítics. Dos dels vaguistes han hagut de ser ingressats a l’hospital. Hi ha protestes a Xile i arreu d’Amèrica en solidaritat amb els presos.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS