Notícia

Acord de reunificació palestina / Marxes de resistència indígena arreu d’Amèrica

Del 6 al 12 d’octubre

Marxa de la Resistència, a Buenos Aires.
Marxa de la Resistència, a Buenos Aires. Autor/a: Mapuexpress.org
RECULL SETMANAL. L’actualitat ve marcada pels darrers esdeveniments al voltant de Palestina: d’un costat, l’acord de reunificació nacional, i de l’altre, la retirada dels EUA i Israel de la UNESCO. A Amèrica, força països han celebrat marxes i actes de reivindicació indígena coincidint amb la data del 12 d’octubre. I continuen les crítiques contra Ucraïna per una Llei d’educació que retalla els drets lingüístics de les minories nacionals.

EL TEMA DESTACAT

Acord entre Hamàs i Fatah per a la reunificació palestina. Hamàs i Fatah han signat, el 12 d’octubre al Caire i sota mediació egípcia, l’acord de reconciliació pel qual es reunificarà l’administració de Cisjordània i la Franja de Gaza, separada des de 2007. És prevista la formació d’un govern d’unitat nacional entre les dues forces i la reinstauració de l’Autoritat Palestina a Gaza, que roman des de 2007 solament administrada per Hamàs.

Queden per resoldre molts afers importants, com la distribució d’electricitat a Gaza —l’Autoritat Palestina ha estat instant Israel a tallar la llum a la Franja—, l’estatus de la milícia armada de Hamàs o, més en general, la greu crisi de credibilitat de les autoritats palestines entre la població.

El govern israelià ha exigit que, sota l’acord, Hamàs reconegui l’Estat d’Israel i que es desarmi. Ho ha fet el mateix dia que s’ha anunciat la retirada d’Israel, i dels Estats Units, de la UNESCO. Els dos governs consideren que l’organisme ha adoptat un “biaix antiisraelià”.

I TAMBÉ

Marxes de resistència indígena arreu d’Amèrica. Al voltant de l’efemèride del 12 d’octubre, s’han celebrat desenes de manifestacions d’afirmació dels pobles indígenes i de denúncia de la seva discriminació i opressió, 525 anys després de l’inici de la colonització. N’hi ha hagut a l’Argentina i al veí Xile, amb protagonisme maputxe. També a Mèxic i a Guatemala, i igualment als Estats Units, on hi ha un moviment creixent per substituir el Columbus Day pel Dia dels Pobles Indígenes.

El Consell d’Europa critica Ucraïna per la seva nova Llei d’educació. L’Assemblea Parlamentària del Consell ha aprovat una resolució en què demana a Kíev que esmeni la llei, i li critica la reducció dels drets lingüístics de les minories nacionals en l’àmbit de l’ensenyament. La nova legislació ha desfermat les crítiques de països com Hongria, Rússia i Romania. Hongria, en concret, ha anunciat que demanarà a la UE que revisi el seu Acord d’Associació amb Ucraïna.

Plans per a la creació d’una regió autònoma sunnita a l’Iraq. Diversos caps tribals estan considerant una proposta per fer ús d’un article de la Constitució iraquiana que permet crear regions autogovernades. El govern iraquià, però, ha dit que no hi ha cap informació que apunti que els governs provincials corresponents estiguin treballant en aquest sentit. No és el primer cop que es difon una proposta en aquest sentit: aquest mateix any un nou partit demanava una autonomia sunnita a Nínive, i l’antic governador de la província també reclama l’autogovern. Alguns analistes consideren poc probable que tiri endavant la proposta, perquè les zones sunnites són, comparativament, les que tenen menys reserves de petroli.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS