Notícia

Suspensió de l’autonomia catalana / La ‘casa gran’ de l’autonomisme cors / Procés del Sàhara Occidental

Del 13 al 19 d’octubre

Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Autor/a: EPP
RECULL SETMANAL. El govern espanyol continua avançant cap a la suspensió de part de l’autonomia de Catalunya, i comencen a concretar-se’n alguns aspectes: eleccions, policia i mitjans de comunicació estaran entre les àrees intervingudes. A Còrsega també es parla d’autogovern, en aquest cas el que vol aconseguir en el termini de tres anys la coalició d’autonomistes i independentistes. Els autonomistes acaben de celebrar el Congrés fundacional del seu nou partit unificat. Al Sàhara Occidental, el nou enviat de l’ONU té el difícil encàrrec de rellançar el diàleg, mentre que al Iemen del Sud s’anuncia una nova iniciativa independentista.


EL TEMA DESTACAT

El govern espanyol comença a concretar la suspensió de l’autonomia catalana. Els termes i l’abast de la suspensió estan sent discutits pel govern espanyol i el principal partit de l’oposició, el PSOE. Una de les mesures incloses és suspendre la capacitat del president de la Generalitat de convocar eleccions —funció que li assigna l’Estatut— i forçar una contesa electoral el mes de gener. Alguns dirigents del PP s’han mostrat partidaris d’impedir que els partits independentistes hi concorrin. En declaracions a Antena 3, la dirigent socialista Carmen Calvo ha suggerit que la intervenció del govern espanyol també afectarà dos pilars de l’autogovern català: els mitjans de comunicació públics i la policia autonòmica.

Aquest paquet de mesures se suma a la intervenció de les finances de la Generalitat, decretada pel ministeri d’Hisenda aquest setembre, i a l’intent d’impedir per la força —amb el resultat de gairebé 900 persones ferides— el referèndum d’independència de l’1 d’octubre.

L'executiu de Rajoy va anunciar, el 19 d’octubre, que “continuaria” amb els tràmits de l’article 155 de la Constitució, que li permeten “obligar” una comunitat autònoma a complir determinades funcions i a “donar instruccions” a les seves autoritats.

L’anunci va arribar després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, contestés dos requeriments del govern espanyol sobre la declaració, o no, de la independència de Catalunya el 10 d’octubre. Puigdemont va dir que els tràmits del 155 —iniciats el 16 d’octubre— “podrien” conduir el Parlament a “votar la declaració formal d’independència que no va votar el 10 d’octubre”, però que sí van signar, fora de l’hemicicle, els 72 diputats de la majoria independentista. La votació de la declaració d’independència ha estat debatuda aquest 19 d’octubre per part dels dos grups parlamentaris independentistes (Junts pel Sí i CUP) sense que n’hagi transcendit cap acord definitiu.

La decisió arriba la mateixa setmana que l'Audiència Nacional ha ordenat l'ingrés a presó sense fiança de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents respectivament de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium. Estan acusats d'un delicte de sedició. El moviment independentista els considera presos polítics, i s'ha manifestat massivament als carrers de les ciutats catalanes per demanar-ne l'alliberament.

I TAMBÉ

Neix Femu a Corsica, la ‘casa gran’ de l’autonomisme cors. L’antiga coalició formada pel Partit de la Nació Corsa (PNC), Inseme i Chjama Naziunale s’ha convertit en un sol partit i ha celebrat el seu Congrés fundacional. El primer objectiu del nou partit serà guanyar les eleccions corses, en coalició amb els independentistes de Corsica Libera, aquest desembre. En el termini de tres anys, Femu a Corsica i Corsica Libera es proposen d’aconseguir un Estatut per a l’illa que inclogui la cooficialitat del cors i l’autonomia legislativa.

Horst Kohler, davant la tasca de rellançar el diàleg sobre el Sàhara Occidental. L’expresident alemany, nou enviat especial de l’ONU per al Sàhara, ha de reflotar les expectatives d’una solució negociada al conflicte de l’excolònia espanyola, ocupada pel Marroc. Kohler, en la seva primera missió sobre el terreny des del seu nomenament, ha estat rebut pel rei i pel govern del Marroc, i ha visitat els camps de refugiats sahrauís, on també s’ha entrevistat amb dirigents del Front Polisario.

Cas Santiago Maldonado: troben un cadàver al riu. El jove es troba desaparegut des de l’1 d’agost de 2017, quan participava en una protesta de la comunitat maputxe Pu Lof, a Cushamen (Argentina). El 17 d’octubre un grup de bussos van descobrir un cos al riu Chubut, i les autoritats argentines investiguen si és el cadàver de Maldonado. La comunitat Pu Lof creu que el cadàver l’han deixat expressament i que “era impossible no haver-lo vist” en recerques anteriors. Hi ha un gendarme imputat. El govern argentí ha anat fent girs sorprenents en les seves explicacions i teories sobre el cas.

Anuncien una altra iniciativa independentista al Iemen del Sud. És el torn d’Aidaroos al-Zubaidi, exgovernador d’Aden, la capital del Iemen del Sud. Zubaidi diu que organitzarà un Parlament sud-iemenita que serà l’encarregat d’administrar el territori. Alhora, afirma el líder sud-iemenita, s’anunciarà “aviat” la convocatòria d’un referèndum d’independència. El moviment independentista del Iemen del Sud, però, té una llarga història de divisions, que es continuen produint enguany. El Iemen està en guerra civil des de 2015. Bona part dels independentistes sud-iemenites donen suport al govern de Mansur Hadi, que té la base a Aden. Parts del Iemen del Sud estan controlades per diversos grups gihadistes o tribals.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS