Notícia

Malestar social a la Guaiana per un projecte miner / El Kurdistan del Sud, sota amenaça

Del 20 al 26 d’octubre

Protesta a la Guaiana, aquesta setmana.
Protesta a la Guaiana, aquesta setmana. Autor/a: Or de Question
RECULL SETMANAL. Els moviments socials de la Guaiana es mobilitzen contra un megaprojecte miner coincidint amb la visita del president francès Emmanuel Macron al departament. També a l’Amèrica del Sud, es confirma que l’activista Santiago Maldonado va resultar mort després d’haver participat en una protesta maputxe a Xile. I mentrestant, el Kurdistan del Sud viu ara mateix sota l’amenaça de l’avanç de l’exèrcit iraquià.

EL TEMA DESTACAT

Oposició a la Guaiana al megaprojecte miner de la Montagne d’Or.Diversos incidentsamb amb gasos lacrimògens contra els manifestants— a Cayenne, la capital de la Guaiana, són una mostra del descontentament popular existent al país sud-americà davant la visita del president francès Emmanuel Macron en relació amb la Montagne d’Or. Es tracta d’un projecte miner russocanadenc. La coordinadora Or de Question, que agrupa l’oposició guaianesa a la mina, argumenta que el projecte és nociu per al medi ambient, no beneficia les empreses guaianeses i té una excessiva dependència de les fluctuacions de l’or al mercat mundial.

Un altre dels arguments de la coordinadora és que no s’estan respectant els drets dels pobles indígenes. Representants de sis d’aquests pobles denuncien la seva marginació constant de les decisions que França pren a la Guaiana.

Més enllà del malestar per la mina, Macron es trobarà un departament molt molest per la situació social i econòmica general. El col·lectiu Pou Lagwiyann Dekolé, format la primavera passada arran de les protestes socials contra el govern francès, reclama a Macron la millora de les condicions de vida a la Guaiana.

I TAMBÉ

La proporció d’indígenes augmenta al Canadà i frega el 5%del total. Segons les dades del cens 2016 del país nord-americà fetes públiques aquesta setmana, el nombre de membres de les Primeres Nacions i dels pobles métis i inuit continua creixent i se situa ara en 1.673.785 persones dels més de 35 milions de canadencs. Fa 20 anys eren el 2,8% i fa 10, el 3,8%. El creixement s’explica perquè tenen més taxa de natalitat i perquè més gent s’autoafirma com a indígena, una tendència que s’observa en altres països, com Xile. Les dades censals també conclouen que cada cop hi ha més joves indígenes que estudien els idiomes propis dels seus pobles respectius com a segones llengües.

Es confirma que el cadàver trobat la setmana passada és de Maldonado. L’activista argentí estava desaparegut des de l’1 d’agost després d’haver participat en la protesta d’una comunitat maputxe. La setmana passada va ser trobat un cadàver al riu Chubut. El jutge del cas, Gustavo Lleral, ha dit que “s’està investigant tot el context” i ha explicat que l’autòpsia ha confirmat que és el cos de Maldonado. La família ho ha admès i exigeix saber qui ha estat el causant de la mort del jove.

El Kurdistan del Sud, amenaçat per les armes iraquianes. En l’ofensiva de l’exèrcit iraquià posterior al referèndum d’independència, les forces kurdes han perdut el 40% del territori que controlaven. El govern kurd ha ofert de “congelar” el resultat del referèndum per afavorir un diàleg “basat en la Constitució iraquiana” i aturar les pèrdues territorials. Però l’Iraq ha refusat, i aquest 26 d’octubre provava de conquerir una regió estratègica al punt on conflueixen les fronteres estatals de Síria, Turquia i l’Iraq. Ocupar aquesta zona permetria als iraquians tallar el contacte entre Rojava i el Kurdistan del Sud i acostar-se a un oleoducte a través del qual el govern kurd exporta petroli cap a Turquia.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS