Notícia

Crisi entre Itàlia i Àustria per la ciutadania dels sud-tirolesos / Un milió de parlants de gal·lès el 2050

Del 15 al 20 de desembre

Rètol a la ciutat de Meran: "El Tirol del Sud no és Itàlia"
Rètol a la ciutat de Meran: "El Tirol del Sud no és Itàlia"
RECULL SETMANAL. S’ha obert una crisi entre Roma i Viena arran de la decisió del nou govern austríac d’atorgar la ciutadania austríaca a tots aquells germanòfons i ladins del Tirol del Sud que la demanin. És una vella petició dels partits germanòfons sud-tirolesos. A Gal·les, el govern ha presentat noves mesures per atènyer l’objectiu que, el 2050, un milió de gal·lesos parlin la llengua pròpia del país. Mentre, a la Cabília continuen les protestes —reprimides pel govern algerià— proamazigues i antigovernamentals, i a Zanzíbar celebren el paper de la seva selecció de futbol en una competició internacional.


EL TEMA DESTACAT

Els partits germanòfons del Tirol del Sud, contents amb la doble ciutadania. El nou govern d’Àustria —una coalició de conservadors (ÖVP) i extrema dreta (FPÖ)— permetrà que els sud-tirolesos de llengua alemanya o ladina puguin demanar la ciutadania austríaca sense haver de renunciar a la italiana. El seu programa de govern ho basa en “l’esperit de la integració europea” i en la funció “protectora” que Àustria té envers els sud-tirolesos germanòfons. El nou canceller austríac, Sebastian Kurz, promet implementar la mesura “només en estreta cooperació amb Itàlia”. El govern italià ha criticat la decisió, qualificant-la “d’etnonacionalista” i preveient que pugui tenir “efectes gravíssims”, com va passar “als Balcans”.

Feia dècades que els partits germanòfons del Tirol del Sud demanaven la mesura, i tots l’han saludada. El Partit Popular del Tirol del Sud (SVP) subratlla que la decisió afavoreix una unió europea més estreta i alhora enforteix els vincles del Tirol del Sud amb Àustria. Llibertat Sud-tirolesa ho considera un fet “històric” i Els Llibertaris han recordat que demanar el passaport austríac serà completament voluntari.

Els partits germanòfons tenen 27 dels 35 escons del Parlament del Tirol del Sud, una província autònoma d’Itàlia que va formar part d’Àustria fins al 1918. Aquests partits són favorables a una aproximació més estreta del Tirol del Sud respecte de la resta del Tirol i d’Àustria. L’SVP vol incrementar l’autonomia sud-tirolesa dins d’Itàlia, mentre que Llibertat Sud-tirolesa i Els Llibertaris propugnen la secessió, bé sigui per reintegrar-se a Àustria, bé per constituir un nou estat independent.

I TAMBÉ

Un milió de parlants de gal·lès l’any 2050. És l’objectiu del govern gal·lès, que ha presentat un pla quadriennal en l’àmbit de l’educació per començar a avançar cap a aquesta fita. Les mesures formen part d’un pla més ampli, donat a conèixer ara fa mig any, que es basa en tres pilars: incrementar el coneixement del gal·lès, augmentar-ne l’ús i crear condicions més favorables per emprar-lo en la vida diària. La principal associació a favor de la llengua, Cymdeithas, ha reaccionat al pla quadriennal dient que no és prou ambiciós. L’entitat creu que és necessari haver convertit el gal·lès en llengua vehicular de la majoria d’escoles del país el 2030 per poder assolir l’objectiu del milió de parlants. En canvi, el govern només preveu la xifra del 30% d’alumnes sent escolaritzats en gal·lès aquell any.

Repressió contra les protestes de la Cabília. La policia ha impedit el desenvolupament de manifestacions estudiantils a Tuvirett contra el govern algerià i a favor de la llengua amaziga. Mitjans locals parlen de “repressió” policíaca, de violències contra els estudiants i d’una “onada de detencions”. El partit independentista MAK assegura que Tuvirett es troba en “estat de setge”. Les protestes van començar fa tres setmanes, com us explicàvem en l’anterior Recull Setmanal.

Els futbolistes de la selecció de Zanzíbar, nous herois nacionals. L’equip masculí ha quedat subcampió de la Copa CECAFA, en perdre la final davant Kenya als penals. Tot i així, el paper de la selecció ha estat celebrat als carrers de Zanzíbar com si fos un triomf. Zanzíbar és una illa semiautònoma de Tanzània. El seu equip nacional no és membre de la FIFA, però sí que participa a la Copa CECAFA, que reuneix cada any les seleccions de l’Àfrica oriental.

Nou pas de Cornualla per fer visible la seva identitat nacional. El Consell de Cornualla s’ha reunit amb l’Oficina Nacional d’Estadística per demanar-li que, als formularis del cens de 2021, s’inclogui una casella específica per marcar la identitat nacional còrnica. Als formularis de 2011 hi havia les caselles “anglesa”, “gal·lesa”, “escocesa”, “nord-irlandesa” i “britànica” com a opcions d’identitat nacional. Si algú volia declarar-ne una altra —com ara la còrnica—, ho havia d’escriure expressament a sota. A Cornualla, van declarar-se nacionalment còrnics el 14% dels censats. El Consell de Cornualla considera que, atès que els còrnics van ser reconeguts com a minoria nacional al Regne Unit el 2014, han de disposar de la seva casella.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS