Notícia

Vaga de fam per la televisió gal·lesa / Avancen els preparatius del referèndum de Nova Caledònia

Del 9 al 15 de febrer

Elfed Wyn Jones (esquerra) i una captura del web del canal gal·lès S4C.
Elfed Wyn Jones (esquerra) i una captura del web del canal gal·lès S4C.
RECULL SETMANAL. La campanya perquè Londres transfereixi a Gal·les les competències en radiotelevisió puja un graó aquesta setmana amb la vaga de fam que un activista té previst d’iniciar. Al cor de les ciutats que allotgen les institucions europees es desenvolupa una altra protesta, en aquest cas una marxa internacionalista en solidaritat amb el Kurdistan. I a París, avancen els acords i preparatius per al referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia.


EL TEMA DESTACAT

Vaga de fam a Gal·les per les competències sobre radiotelevisió. Elfed Wyn Jones, un granger de 20 anys d’edat, mantindrà una vaga de fam d’una setmana de durada a partir de 20 de febrer per reclamar al govern britànic el traspàs de les competències de radiotelevisió a l’Assemblea Nacional de Gal·les. La protesta forma part d’una campanya d’abast més ampli, segons ha explicat la principal associació de defensa de la llengua gal·lesa, Cymdeithas. Al gener, 12 activistes van fer una vaga de fam pel mateix motiu, però d’un dia de durada. la campanya té lloc en mig de renovats temors que Londres retalli el finançament de l'única televisió en llengua gal·lesa, S4C.

La radiotelevisió no forma part de les 20 àrees en què Gal·les té competències. Però Cymdeithas recorda que al país només existeix una televisió en gal·lès mentre que n’hi ha “centenars” en anglès, lamenta la presidenta de l’entitat, Heledd Gwyndaf. L’organització considera que només s’incrementaran les emissions en gal·lès quan la competència sigui transferida.

El mes passat, més de 40 artistes i acadèmics gal·lesos van demanar per carta a la primera ministra britànica, Theresa May, el traspàs de la competència. Però el govern britànic considera que el volum econòmic del sector aconsella que la competència continuï en mans de Londres.

I TAMBÉ

Acord al Senat francès sobre el referèndum de Nova Caledònia. Els senadors han donat el vistiplau a la llei que recull els acords sobre la llista electoral del referèndum d’autodeterminació d’aquest novembre. El pacte, signat el 2 de novembre per unionistes i independentistes, preveu la inscripció d’11.000 persones més —la majoria canacs— a la llista restringida dels caledonians que podran votar sobre si el territori oceànic s’independitza o no de la República Francesa. (Ara fa tres mesos us vam oferir un report sobre el referèndum.) La norma es votarà formalment el 20 de febrer i passarà llavors a l’Assemblea Nacional francesa.

Marxa d’internacionalistes en solidaritat amb el Kurdistan. Al voltant de 200 persones, segons Firat News, recorren la distància entre Luxemburg i Estrasburg entre els dies 8 i 17 de febrer. Reclamen l’alliberament del líder empresonat del PKK Abdullah Öcalan i protesten contra la invasió turca d’Efrîn. Alguns activistes catalans s’hi han sumat. Paral·lelament, l’11 de febrer al voltant de 15.000 persones es van manifestar a Estrasburg demanant, també, la llibertat d’Öcalan.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS