Notícia

El camí de Còrsega cap a la inscripció a la Constitució / Avenços de Somalilàndia en política exterior

Del 9 al 15 de març

 Talamoni (esquerra) i Simeoni (dreta), en una imatge d'arxiu.
Talamoni (esquerra) i Simeoni (dreta), en una imatge d'arxiu. Autor/a: Twitter Gilles Simeoni
RECULL SETMANAL. El govern autonomista de Còrsega continua pressionant l’executiu francès perquè li atorgui algun marge d’autogovern, aprofitant la inscripció de l’illa a la Constitució, prevista per aquest mateix 2018. Mentrestant, l’estat independent de facto de Somalilàndia signa acords amb els Emirats Àrabs i Etiòpia malgrat l’oposició de Somàlia. A la selecció d’articles, us proposem peces sobre els escons que els pobles indígenes i afrodescendents tindran al nou Congrés de Colòmbia i sobre unes pintades independentistes que han aparegut a la ciutat xinesa de Canton.


EL TEMA DESTACAT

El govern cors no llença la tovallola amb l’autonomia. Després d’una reunió entre el primer ministre francès Édouard Philippe, el president del govern cors Gilles Simeoni i el president de l’Assemblea corsa, Jean-Guy Talamoni, l’executiu francès ha confirmat que la revisió constitucional que tindrà lloc a França enguany inclourà un article propi per a Còrsega. Serà l’únic territori metropolità amb aquesta distinció. La resta dels que estan esmentats a la Carta Magna són territoris d’ultramar.

París no ha precisat, però, si es reconeixeran algunes competències específiques per a Còrsega en aquest nou redactat. “L’autonomia està en marxa”, ha dit Simeoni, qui però ha admès que no ha obtingut cap compromís específic de part del govern francès. Si cal fer cas del que va dir el president francès Emmanuel Macron a Còrsega el mes passat, les intencions no són, precisament, d’atorgar gaire més poders a les institucions illenques.

Segons Libération, el govern francès podria estar disposat a negociar que la Col·lectivitat de Còrsega sigui “habilitada” a intervenir en qüestions relatives a les lleis en un seguit d’àmbits. No pas, però, a legislar, que és el que reclamaven i reclamen el govern i la majoria parlamentària corsa.

I mentrestant Core in Fronte —la coalició independentista encapçalada per Rinnovu que es va quedar per poc fora de l’Assemblea de Còrsega a les darreres eleccions— ha aprofitat de nou per criticar el govern francès i el cors i per reclamar a la ciutadania corsa que organitzi un “veritable plataforma reivindicativa comuna” per aconseguir un estatut d’autonomia legislativa el 2022 i un referèndum d’independència el 2032.

I TAMBÉ

Somalilàndia fa via en política exterior malgrat l’oposició de Somàlia. El govern somalilandès ha arribat a un acord amb la companyia DP World, dels Emirats Àrabs Units, i amb Etiòpia per desenvolupar el port de Berbera, a Somalilàndia. Però la cambra baixa del Parlament de Somàlia ha declarat “nul” l’acord sota l’argumenta que Somalilàndia no té competències per arribar a aquesta mena d’acords internacionals En qualsevol cas, Somàlia no controla el territori de Somalilàndia des de fa gairebé 30 anys. El govern somalilandès, a gairebé tots els efectes, actua com el d’un estat sobirà. I malgrat l’oposició de Somàlia a l’acord, aquesta mateixa setmana el govern dels Emirats Àrabs Units ha rebut oficialment el president de Somalilàndia a Dubai. Els dos països mantenen una cooperació militar estreta.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS