Notícia

ETA anunciarà la seva dissolució, demana “perdó” i reclama una “solució democràtica” al conflicte basc

Del 14 al 20 d’abril

L'anagrama d'ETA en una paret d'Altsasu (2008).
L'anagrama d'ETA en una paret d'Altsasu (2008). Autor/a: Theklan
RECULL SETMANAL. La revelació que ETA anunciarà la seva dissolució aquest mes de maig —un esdeveniment històric— centra l’actualitat del recull d’aquesta setmana, en què també ens referim a les protestes que tenen lloc al Khuzestan contra la discriminació i repressió per part de l’Estat iranià i a la confirmació de la legalitat de la llei sobre l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble quebequès.


EL TEMA DESTACAT

ETA anuncia que es dissol.Segons ha revelat EITB, en un acte al País basc del Nord el primer cap de setmana de maig. L’organització armada ha enviat un comunicat a Gara i Berria en què “reconeix el dany causat”, demana “perdó” a les víctimes i reclama una “solució democràtica” al conflicte basc, com fa anys que reclamen els partits de l’esquerra independentista. El govern espanyol diu que el comunicat és fruit “de la fortalesa de l’Estat de dret”.

Fundada el 1958, ETA va organitzar la lluita armada al País Basc amb l’objectiu d’aconseguir un Estat basc independent i socialista. Es va enfrontar al règim dictatorial de Francisco Franco —del qual va matar el president del govern, Luis Carrero Blanco, el 1973— i també als governs espanyols posteriors a la Transició. Els seus atacs armats van anar dirigits contra militars i civils. El 2011, ETA havia anunciat el cessament definitiu de la seva activitat armada. El 2017, va explicar que es desarmava de manera unilateral, sota la supervisió del grup Artesans de la Pau.

I TAMBÉ:

EUROPA

Tatarstan: Un grup de pares i mares, professors i figures polítiques demanen al Parlament que reinstauri les classes obligatòries de llengua tàtara.

Bretanya: El moviment a favor de la llengua aconsegueix que els nous rètols a les carreteres de rang estatal siguin en bretó i francès.

Catalunya:Es presenta a Barcelona la plataforma Diàleg Catalunya-UE, que reuneix una quarantena d’eurodiputats de sis grups parlamentaris.


AMÈRICA

Quebec: El Tribunal Superior del Quebec confirma la legalitat de la Llei 99 sobre l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble quebequès i que especifica que una majoria del 50% més un és suficient per guanyar un referèndum d’independència. Un activista anglòfon havia qüestionat la legalitat de la norma.

Mèxic:Greus violències contra el poble huichol, o wixárika, que intenta recuperar terres ancestrals a l’estat de Nayarit després d’una sentència judicial favorable.


ÀFRICA

Cabília: Crides del moviment amazic a manifestar-se pel 38è aniversari de la Primavera Amaziga. El Moviment per l’Autodeterminació de la Cabília (MAK) reclama la sobirania del país i la fi del règim “colonial algerià”.

Camerun del Sud: El govern camerunès reitera que no dialogarà amb el moviment independentista sud-camerunès.


ÀSIA I OCEANIA

Khuzestan: S’intensifiquen les protestes contra la repressió i la discriminació de l’Estat iranià contra el poble àrab ahwazi.

Nova Caledònia: El Senat canac espera que el president francès, Emmanuel Macron, condemni els “crims” de la colonització.