Notícia

Finalitza amb èxit la setena CONSEU

Representants de nacions sense estat d'arreu d'Europa s'han reunit durant tres dies a la Vall d'Aosta per debatre, discutir i posar en comú les futures línies d'actuació en el marc del nou context internacional.

El CIEMEN ha organitzat els passats 12, 13 i 14 d'octubre la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa (CONSEU), el fòrum de debat internacional de més rellevància sobre els pobles sense estat del continent europeu. La conferència, que ha tingut lloc a la Vall d'Aosta, ha versat sobre la necessitat de reformar les institucions internacionals per millorar-ne la representativitat i ha reunit experts de les diverses nacions del continent.


La setena CONSEU, que portava el títol “Nacions sense estat europees i la reforma de les institucions internacionals”, ha servit per generar propostes concretes de revisió dels principals òrgans internacionals: l'Assemblea General de les Nacions Unides, el Tribunal Internacional de Justícia, la UNESCO o l'ECOSOC, a més de posar en contacte les diverses sensibilitats dels nacionalismes europeus.

Ja podeu consultar a l'apartat Documentació les conclusions extretes de la Conferència, així com algunes imatges i el contingut de les ponències. Aquest esdeveniment ha comptat amb la presència de representants de totes les nacions europees, i d'entre els ponents hi havia una àmplia diversitat: la màxima autoritat política de la Vall d'Aosta, Luciano Caveri, així com responsables d'institucions internacionals (Keyvan Sayar, d'Unrepresented Peoples Organisation), investigadors (Ramon Torrent, de l'Observatori de la Globalització, a la Universitat de Barcelona), membres d'associacions culturals (Julen Azuaga, de Behatokia) i altres professionals (Iann Choucq, advocat expert en dret internacional, de Bretanya).

Sobre la Vall d'Aosta
Aquesta nació es troba a la cruïlla dels estats francès, suís i italià, tot i que administrativament pertany a aquest últim sota l'estatus de regió autònoma. S'hi parla el francès, l'italià i el franc-provençal. No és la primera vegada que acull esdeveniments relacionats amb la diversitat europea i el reconeixement de les nacions sense estat, sinó que abans ja ha recolzat actes com congressos sobre llengües minoritzades i trobades de sindicats de nacions sense estat.