Notícia

Les excavadores amenacen un històric barri gitano a Istanbul

La comunitat gitana internacional s'està mobilitzant per denunciar i aturar l'amenaça d'enderrocament que plana sobre Sulukule, un dels barris on ha viscut la minoria gitana d'Istanbul, a Turquia, des de fa més de sis segles.

El govern turc ha planejat l'enderrocament d'aquest envellit districte de la península d'Istambul arran de les obres de remodelació de la ciutat, que l'any 2010 serà la capital de la Cultura Europea.

Union Romani, una ONG de Barcelona (Catalunya), ha iniciat una campanya d'enviament massiu de correus electrònics a diverses autoritats turques i europees per denunciar aquesta situació. Demanen que el projecte de renovació urbana del barri s'obri a la participació ciutadana, i que es faci de manera que no es converteixi en un exili forçat dels romanís de Sulukule. A més, recorden que viola els principis de la Protecció Mundial del Patrimoni Cultural i Natural. En aquest sentit, autoritats de la pròpia UNESCO han advertit a Ankara que en cas de no protegir el seu patrimoni cultural, Istanbul podria deixar de ser Patrimoni de la Humanitat (World Heritage List).

Tradicionalment Sulukule s'ha considerat una de les capitals culturals del poble gitano. Els primers van arribar vora el segle XI, provinents de l'Índia, i a partir del segle XV van començar a instal·lar-se al voltant de les muralles de Sulukule.