Notícia

La il·legalització de l'esquerra independentista al País Basc, qüestió de dies

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està decidit a deixar sense veu a l'esquerra abertzale davant de les properes eleccions, que se celebraran el proper 9 de maig. La vicepresidenta del govern espanyol, María Fernández de la Vega, ha assegurat en una entrevista a la Cadena Ser que la il·legalització d'Acció Nacionalista Basca podria tenir lloc “d'un moment a l'altre”, arran de “l'homenatge” que l'alcaldessa d'Hernani (ANB) va fer dissabte passat a dos detinguts acusats de perpetrar l'atemptat a l'aeroport de Madrid el 30 de desembre del 2006. Sembla ser que va demanar un aplaudiment pels dos detinguts.

 

 

A més a més, diverses fonts del govern espanyol han assegurat que l'executiu disposa d'una gran quantitat de proves que demostren la relació entre ANB i Batasuna, considerat el braç polític de la banda terrorista ETA.

A més d'ANB, també està amenaçat per la il·legalització el Partit Comunista de les Terres Basques. Aquesta darrera és una formació que es va presentar en els últims comicis municipals (27 de maig del 2007), en els quals va obtenir 437 regidors a Navarra i Euskadi.

La campanya s'escalfa abans de començar

El fet desencadenant va ser la detenció de dos joves acusats de pertànyer a ETA i d'estar al darrere dels atemptats a Madrid, que van acabar amb la treva. L'informe mèdic fet a un dels detinguts mostrava que havia sofert lesions durant la detenció. Automàticament, Amnistia Internacional va demanar que s'esclarissin els fets. El ministre d'Interior espanyol ha donat suport a la versió oficial de la guàrdia civil, que assegura que les van ser provocades per la resistència de Igor Portu.