Notícia

Es commemoren els 800 anys del naixement de Jaume I, el Conqueridor

La matinada del 2 de febrer del 1208 va néixer a Montpeller el rei Jaume I. Diversos actes recorden aquesta efemèride arreu dels Països Catalans.

A continuació destaquem alguns d'aquests actes.


A Lleidal'ajuntament realitzarà a les 17:15 h una ofrena floral al monument que el Conqueridor té a la ciutat.


A València, a les vuit del matí, es farà un concert de campanes que interpretaran 23 campanaris, civils i religiosos de la capital del País Valencià. A les 12:15 h, vora 800 músics faran una entrada per la porta de Serrans i recorreran el centre històric de la ciutat, que acabarà en una mascletà. A la nit hi haurà un correfoc.


A Montpeller el Cercle d'Agermanament Occitano-Català ha organitzat una sortida aquest cap de setmana. Podeu consultar tots els actes aquí.


Finalment, i entre molts altres actes arreu, a les Illes Balears comença l'Any Rei Jaume I. El primer acte que se celebra en aquest marc és la lectura del Llibre dels feits, document manuscrit del s. XIII, dictat pel mateix Jaume I. Serà a les 11.00 h a la Sala de Plens del Consell.


Repercussió a la xarxa

Els actes de celebració de l'aniversari també tindran el seu lloc a la xarxa: la pàgina EstatPropi.cat ha dissenyat un penó perquè blocaires de tot el país el pengin al seu bloc.

A més, Vicent Partal ha proposat que cada blocaire pengi un fragment del l'obra del monarca El llibre dels Feits.

 

Manifest Basset-Bausset

D'altra banda, alguns diaris del País Valencià han publicat el Manifest Basset-Bausset en commemoració del naixement de Jaume I. Podeu consultar-lo aquí.