Notícia

El català aconsegueix reconeixement oficial a la Catalunya Nord

El Consell General del departament dels Pirineus Orientals, format per les comarques de la Catalunya Nord més la Fenolleda, ha aprovat una històrica “Carta en favor del català”.

La llengua catalana consta de reconeixement oficial a la Catalunya Nord des del passat mes de desembre gràcies a la signatura de la “Charte en faveur du catalan”. Malgrat la transcendència d'aquest fet, la notícia havia passat desapercebuda fins que avui l'ha publicatel diari digital Vilaweb.


Es tracta d'un pas important, tot i que encara no queden clares quines implicacions reals tindrà sobre els nord-catalans. L'Estat francès ha estat tradicionalment molt reticent a reconèixer la diversitat lingüística del seu territori -l'article 2 de la seva Constitució resa: “La llengua de la República és el francès”.


El text de la Carta comença amb aquest preàmbul: “La llengua catalana, nascuda fa més de mil anys, constitueix un dels pilars de la nostra identitat, del patrimoni i de la riquesa del departament dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord)”. És un document que defensa el bilingüisme, es compromet a “la perennització de la llengua i la cultura catalanes” i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com a “autoritat lingüística”.


Caldrà veure quin efecte té aquesta notícia sobre la resta de llengües minoritzades dins l'Estat francès: l'èuscar, el bretó, l'occità, el cors, l'alemany o el neerlandès. Precisament la setmana passada es van presentar a Baiona (Iparralde, la part del País Basc sota administració francesa) els eixos de treball de l'Office Public de la Langue Basque, (Oficina Pública de la Llengua Basca), un altre esdeveniment que significa una notable obertura de l'Estat francès pel que fa a les llengües minoritzades.


Més informació a: