Notícia

HRW subratlla l'abús de poder marroquí al Sàhara Occidental

En el seu darrer informe anual, l'organització internacional presta especial atenció a la situació dels drets humans al Marroc respecte al poble sahrauí, dins i fora del seu territori.

Human Rights Watch (HRW) alerta d'entrada que el control és “particularment dur” a la regió del Sàhara Occidental, que el Marroc administra “com si fos part del seu territori nacional”. En l'àmbit de la justícia destaca la sentència de deu anys de presó a dos policies per apallissar i assassinar un manifestant sahrauí durant una manifestació a Al-Aaiun, l'octubre de 2005. També destaca que la repressió de la llibertat d'expressió i de protestes públiques ha estat “més dur al Sàhara Occidental que a cap altre lloc”.


Pel que fa al dret d'associació, malgrat que el Marroc és cada vegada més permissiu amb l'aparició d'ONG de drets humans, en el cas del Sàhara Occidental sovint deneguen la petició del dret de reunió sota el pretext de “perill de desordre públic”.


L'informe també critica la manca de llibertat de premsa del país, que castiga amb la presó opinions crítiques contra l'islam, la monarquia o la integritat territorial marroquina”. En conclusió, HRW considera que els drets humans al Marroc presenten una imatge desigual, amb grans avenços d'una banda però amb un abús d'una legislació repressiva de l'altra, que es concentra sobre el Sàhara Occidental i les crítiques contra la monarquia i l'islam.

____

Més informació a: