Notícia

El govern Kurd de l'Iraq defensa les seves competències sobre el petroli

Mentre Bagdad intenta limitar l'àmplia autonomia del Kurdistan condicionant acords comercials, el govern regional kurd presenta un informe jurídic segons el qual pot gestionar el petroli del seu subsòl.

El Govern Regional del Kurdistan (GRK) ha publicat un informe extern segons el qual té competències per a establir els acords comercials per gestionar el seu propi petroli. El Kurdistan del sud, amb capital a Arbil, respon d'aquesta manera als intents limitadors del govern iraquià, que havia declarat nuls tots els contractes entre empreses internacionals i el govern kurd.

 

Pressions comercials de l'Iraq

L'explotació del subsòl continua essent la principal font de conflictes a l'Estat iraquià. Aquesta setmana s'ha sabut que el ministeri del petroli de l'Iraq ha decidit suspendre totes les exportacions de petroli a l'empresa OMV, amb seu a Àustria. La raó esgrimida pel govern és que han firmat un contrate d'explotació petrolífera amb el Govern Regional del Kurdistan (GRK).


Ho va explicar Radio Free Europe (RFE) en la seva Newsline d'ahir. Aquest tipus de pressions no són noves: l'Estat iraquià, organitzat en entitats federals, topa amb la riquesa de petroli del seu subsòl a l'hora de distribuir les competències. El passat 16 de novembre, el ministre del petroli, Hussain al-Xahristani, va dir que el govern sancionaria les empreses que tinguessin tractes amb el GRK, perquè eren acords il·legals. Més recentment, la setmana passada, el mateix ministeri va ordenar aturar les explotacions a Korea del Nord per la mateixa raó.

 

 

Més informació: