Notícia

L'esquerra abertzale mira cap a Estrasburg

Durant una setmana marcada per les compareixences d'ANB i PCTB a l'Audiència Nacional i per la detenció dels darrers líders en llibertat de Batasuna, els independentistes bascos consideren el procés d'il·legalització inevitable.

Ha estat un començament de setmana frenètic al País Basc. Dilluns i dimarts els representants del Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB) i d'Acció Nacionalista Basca (ANB), els dos partits que representen l'esquerra independentista basca, han comparegut a l'Audiència Nacional, a Madrid, per defensar-se de l'ordre d'il·legalització que penja sobre d'ells, acusats d'estar vinculats a la il·legalitzada Batasuna. Dimarts mateix, el jutge ha ordenat la detenció de Pernando Barrena i Patxi Urrutia, els màxims responsables de Batasuna des que el passat mes de juny va ser detingut Arnaldo Otegi, fins llavors líder del partit. Finalment, tres membres d'ANB han estat empresonats per presumpta col·laboració amb la banda armanda ETA.

 

En declaracions recollides per EiTB, la televisió pública basca, un dels advocats d'ANB ha dit que les compareixences d'aquesta setmana han estat “purs tràmits formals”, i que consideren que “amb els tribunals espanyols no hi ha res a fer; la nostra única esperança és el tribunal d'Estrasburg”.

 

Pel que fa al que queda de setmana, compareixerà Pernando Barrena davant del jutge Baltasar Garzón de l'Audiència Nacional, mentre que divendres ANB i PCTB tindran una segona reunió amb la justícia, aquest cop amb el Tribunal Suprem espanyol.