Notícia

El Parlament australià demana perdó als aborígens

En una fita sense precedents, el primer ministre es disculparà pel 'dolor profund, el patiment i les pèrdues' soferts pels pobles indígenes d'Austràlia.

Els actes de reconciliació han començat avui amb una cerimònia tradicional aborigen al Parlament australià, i acabaran demà amb les excuses oficials del primer ministre, Kevin Rudd, a les generacions que van veure com el govern robava infants a les seves famílies.

Membres de la comunitat aborigen han obert la sessió parlamentària d'aquest matí amb danses al ritme del didgeridoo, i una representant del poble Ngambri ha regalat al primer ministre el "bastó-missatge", un objecte tradicional que "des de fa milers d'anys ha estat utilitzat pels aborígens per explicar la història del nostre poble".

La 'generació robada'
Serà demà que tindrà lloc l'esdeveniment històric, quan Rudd demani les disculpes oficials per les polítiques d'assimilació dutes a terme pels diversos governs australians des de principis del segle XX fins als anys setanta, quan era ben habitual que els fills de les famílies indígenes fossin trets de les seves llars i lliurats a famílies blanques australianes o europees.

Més informació: