Notícia

Indignació a Bretanya per les restriccions sobre el bretó i el gal·ló en l'ensenyament

L'acadèmia de Rennes, l'autoritat regional en matèria d'educació de la República francesa, ha anunciat que a partir del curs que ve catorze centres deixaran d'oferir ensenyament en bretó i gal·ló, les dues llengües pròpies del territori.

Entitats en defensa de les llengües minoritzades de la Bretanya han expressat aquesta setmana la seva indignació per la decisó de suprimir l'ensenyament en bretó i gal·ló a catorze centres educatius de la Regió bretona. El rector de l'Acadèmia de Rennes [lloc], Jean-Baptiste Carpentier, va anunciar aquesta intenció en el darrer Consell Acadèmic de les Llengües Regionals, celebrat el passat 15 de gener.

No ha estat fins que la Unió d'Ensenyants en Bretó ha difós la notícia que han començat a succeir-se les reaccions. La Lliga Bretona dels Drets de l'Home (LBDH) ha declarat que amb aquesta mesura "l'Estat francès orquestra la mort de la llengua bretona", i ha recordat que la República Francesa encara no ha ratificat la Carta Europea de les Llengües Minoritàries.

La Federació d'Associacions de Gal·ló, Andon Dou Gallo, ha dit en un comunicat que la decisió "mostra el menyspreu del rectorat de Rennes envers les nostres llengües", i assegura que des d'uns anys ençà "les demandes d'educació en gal·ló no paren d'augmentar però com que no són satisfetes al si de l'educació nacional, han de recórrer al món associatiu, els mitjans del qual no són a l'alçada".

 

Més informació:

  • Comunicat de la Federació Sindical Unitària
  • Agence Bretagne Press [lloc]