Notícia

La inestabilitat política amenaça Ingúixia

Un informe presentat pel Human Rights Center Memorial acusa les autoritats ingúixes de “no veure els problemes reals de la república com a reptes sinó com a amenaces per al seu lideratge”.

La república federada d'Ingúixia (Caucas del Nord) viu una lenta però continuada escalada d'inestabilitat política que fa témer el contagi de la cadena de conflictes que sofreix la veïna Txetxènia. El Human Rights Center Memorial [lloc], una federació d'ONG que treballa en els territoris de l'antiga Unió Soviètica, va presentar ahir a Moscou un informe molt dur amb el govern ingúix. Segons Memorial, l'actual situació política de la república és un "exemple clar de la destrucció del sistema democràtic i les relacions democràtiques amb la comunitat".

En aquest informe [en rus], Memorial urgeix el govern i la justícia a "prendre accions efectives per aturar les violacions massives i sistemàtiques dels drets humans", alhora que explica detalladament "actes il·legals de les estructures de poder: dispersió de poblats, assassinats, segrestos, dissolució de protestes pacífiques, etcètera".

De fet, fa temps que una altra organització internacional, l'Institute for War and Peace Reporting (IWPR, lloc), que segueix de prop la situació al Caucas, denuncia l'empitjorament de la "crisi ingúixia", especialment pel que fa a la confrontació entre les autoritats i el moviment opositor, que esdevé més violenta cada dia que passa. Segons aquesta organització, la República caucàsica s'està convertint en "la regió més volàtil del Caucas del Nord".

 

Multiplicitat de factors
Hi ha moltes raons que expliquen aquesta inestabilitat: la qüestió d'identitat, la crisi econòmica, l'elevat nombre de refugiats o el radicalisme islàmic. La població pateix uns elevats índex de pobresa i atur derivats de l'aïllament del país -és l'única república federada que no té una continuïtat territorial amb Rússia-, i es troba dividida entre una classe política majoritàriament corrupta i un creixent pan-caucasianisme d'arrel islamista.

 

Més informació sobre Ingúixia: