Notícia

L'esquerra independentista basca convida els ciutadans a la vaga general

Els abertzales volen protestar així contra la "repressió judicial, política i policial" contra Batasuna i el seu entorn.

El País Basc s'ha despertat avui amb la incògnita de quin seguiment tindrà la vaga general que l'esquerra abertzale ha convocat com a protesta per les il·legalitzacions d'ANV i PCTB de la darrera setmana, així com les nombroses detencions de polítics i activistes abertzales. El sindicat LAB ha estat l'única organització sindical que s'hi ha sumat, i cap dels partits nacionalistes bascos amb representació al Parlament d'Euskadi o Navarra s'hi ha posicionat. Només Aralar ha criticat que la vaga hagi estat "unilateral i sense buscar consens". El Govern d'Euskadi ha demanat respecte tant per les persones que hi participin com per les que no ho facin.

De moment, la policia ha detingut una desena de persones per tallar el trànsit de carreteres i vies ferroviàries. A la xarxa, la vaga es pot palpar amb la portada del diari basc Gara. El sindicat LAB ha convocat manifestacions a les dotze del migdia a pobles i ciutats d'arreu del País Basc.

 

Continuen les detencions

L'Audiència Nacional va decretar ahir presó incondicional per a 11 dels 14 detinguts dilluns, acusats de "pretendre reconstruir la nova Mesa Nacional de Batasuna", el partit independentista il·legalitzat el passat 2003 i que actualment té la majoria de líders a la presó.

D'altra banda, el jutge ha posat en llibertat sota fiança el president d'Acció Nacionalista Basca, Kepa Bereziartua, i tres membres més del Partit Comunista de les Terres Basques.

També s'ha sabut avui que el Govern espanyol ha demanat a Estrasburg que rebutgi el recurs que Batasuna ha presentat contra la seva il·legalització, informa Deia.

 

 

Més informació: