Notícia

Moscou i Belgrad insisteixen sobre la “il·legalitat” de la independència kosovar

El dia que el Consell de Seguretat celebra una sessió extraordinària sobre la qüestió, Putin reitera l'oposició de Rússia a la previsible declaració unilateral d'independència.

Amb la data d'independència ja marcada -17 de febrer, o 18 a tot estirar- els actors implicats fan les últimes obres de posicionament. Sèrbia, amb l'empar de Rússia, ha aconseguit forçar una sessió extraordinària sobre la independència de Kosovo al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que, segurament, canviarà poc les coses.

Moscou manté el seu discurs dur sobre la qüestió. Avui el president rus, Vladimir Putin, ha assegurat que donar suport al procés de secessió de Kosovo és "il·legal i immoral". En declaracions a B92, el dirigent rus ha comparat aquesta qüestió amb el cas de Xipre: "la independència de la república de Xipre del Nord existeix de fa 40 anys. Per què els europeus no la reconeixeu? No us fa vergonya d'encarar dues situacions amb aquests dobles estàndards?". També ha parlat d'Espanya, tot assegurant que "allà la gent no vol viure al mateix país, i en canvi no reben cap suport de fora".

 

Anular la independència
D'altra banda, el govern serbi ja ha "anul·lat" la independència de la província autònoma. Després d'una reunió governamental aquest matí, Belgrad ha decidit que els "actes d'independència" que es convoquin seran declarats il·legals i, per tant, per a la república balcànica, Kosovo continuarà essent una part més de Sèrbia.

 

Més informació: