Notícia

Abkhàzia i Ossètia del Sud demanen el seu torn

A mesura que països d'arreu del món reconeixen la legitimitat del nou Estat kosovar, diversos pobles i nacions sense estat expressen la seva voluntat de seguir el mateix camí.

Abkhàzia, república independent de facto dins de territori georgià, ha estat de les primeres a reclamar que es reconegui també la seva independència. El seu president, Sergei Bagapsh, ha demanat a Rússia que faci públic el seu suport a aquesta república autoproclamada. De fet, durant els dies previs a la declaració independentista de Kosovo, Moscou havia intentat pressionar la comunitat internacional amenaçant precisament amb el reconeixement d'Abkhàzia i també d'Ossètia del Sud, una altra república autoproclamada sota l'Estat de Geòrgia. Segons que va informar dissabte The New York Times, divendres passat alts representants de Rússia es van reunir amb líders de les dues repúbliques no reconegudes.

Reconeixement internacional

Durant el primer dia d'independència ja hi ha hagut una àmplia onada de reconeixements oficials del nou Estat. Ho han fet, entre d'altres, els Estats Units, França, el Regne Unit, Alemanya, l'Afganistan o Turquia. La Unió Europea, davant la impossibilitat d'arribar a un consens sobre la qüestió, ha donat llibertat perquè cadascun dels 27 Estats membres reconeguin o no un Kosovo independent. Altres Estats han reiterat que no ho faran: Rússia i Sèrbia, Xipre, Romania i Espanya, que ha qualificat la declaració unilateral de "tan il·legal com la guerra d'Iraq".

Especialment entusiasta ha estat el Govern d'Euskadi, que en un comunicat oficial va assegurar ahir, poques hores després de la declaració de la independència de Kosovo, que aquest procés és "una lliçó sobre la manera de resoldre de forma pacífica i democràtica conflictes d'identitat". La portaveu del Govern basc, Miren Azkarate, va afirmar que "el segle XXI és el segle de la identitat i de les nacions, el segle del respecte a la voluntat de la ciutadania". Aquest context, va assegurar, és "la clau que pot donar solució definitiva al conflicte basc".

Més informació:

Ja podeu consultar la fitxa actualitzada de Kosovo i el dossier especial amb el recull d'articles sobre Kosovo publicats a la revista Europa de les Nacions, publicada pel CIEMEN.