Notícia

Egunkaria, 5 anys tancat sense judici

Avui es compleixen cinc anys des que la justícia espanyola va tancar l'únic diari escrit exclusivament en èuscar · L'Audiència Nacional va reobrir el judici l'any passat · Protestes al País Basc i a Catalunya contra el tancament.

Centenars de persones s'han manifestat durant tot el dia d'avui per protestar contra el tancament del diari basc Egunkaria, clausurat el 20 de febrer de 2003 sota acusació de col·laboració amb ETA i delictes econòmics amb finalitats terroristes. Els actes de protesta s'han concentrat principalment al País Basc i a Barcelona. La principal manifestació ha estat al lloc on hi havia la redacció del diari, el parc Martin Ugalde d'Andoain. S'hi han reunit centenars de persones i alguns dels imputats.

Cinc anys després dels fets, el Fiscal ha demanat l'arxivament de la causa per falta de proves que vinculin els processats amb ETA. L'Audiència Nacional, si més no, insisteix a mantenir dues causes obertes: una per col·laboració amb banda armada i l'altra per estafa a Hisenda amb finalitats terroristes. Durant l'acte a Andoain hi han intervingut alguns dels imputats. És el cas d'Iñaki Uria, que, segons informa EiTB, ha demanat "recolzament social" i ha alertat que el procés suposa "crear un precedent". Uria també ha defensat la necessitat que el País Basc tingui un "sistema judicial propi", per la qual cosa ha demanat "l'anul·lació de l'Audiència Nacional".

També avui el Govern basc ha demanat en una declaració pública oficial l'arxivament de la causa, i ha assegurat que el tancament d'Egunkaria "és el millor exemple d'una manera d'actuar que mai hauria hagut de passar en una democràcia", segons informa Deia.

A la manifestació d'aquest vespre a Barcelona, d'altra banda, hi ha assistit el que era director d'Egunkaria en el moment de la detenció, Martxelo Otamendi, que ara fa cinc anys va denunciar haver sofert agressions i tortures a les dependències judicials.

Egunkaria no és el primer mitjà de comunicació que es tanca al País Basc. Cinc anys abans li va tocar a Egin, que va ser acusat també de col·laboració amb banda armada.

 

Més informació:


Més informació a la fitxa del País Basc.