Notícia

Tret de sortida de la campanya de les eleccions legislatives espanyoles

La precampanya ha estat marcada per les il·legalitzacions i detencions al País Basc · Els diversos partits independentistes tenen opcions desiguals a diverses parts de l'Estat · Algunes campanyes oferiran alternatives al vot partidista.

La tradicional enganxada de cartells d'aquesta mitjanit ha estat el tret de sortida de la campanya electoral per a les properes eleccions legislatives al Parlament espanyol, que se celebraran el proper 9 de març. Durant les últimes setmanes el debat, que ha estat monopolitzat pels dos partits amb major representació en escons, PP i PSOE, ha consistit sobretot en l'intercanvi de promeses en matèria econòmica. També hi ha tingut un paper destacat l'esquerra independentista basca, que ha vist com la justícia espanyola anul·lava les dues llistes, ANB i PCTB, i empresonava tota la mesa nacional de Batasuna.

Les opcions independentistes i sobiranistes de les diverses nacions arriben a la contesa amb possibilitats desiguals i plantejaments diversos. A Catalunya, CiU encara les eleccions amb el lema "El teu vot farà respectar Catalunya", mentre que ERC afirma: "Objectiu: un país de primera (per això volem la independència)". Al País Valencià la coalició Bloc-Iniciativa-Verds representa l'opció nacionalista amb més possibilitats a priori. De tots els Països Catalans, la principal novetat ve de les Illes Balears, on la nova coalició Unitat per les Illes ha aconseguit reunir la majoria de partits sobiranistes illencs.

D'altra banda, al País Basc, el PNB eludeix en la seva campanya qualsevol menció a la independència, malgrat haver planejat un referèndum d'autodeterminació per al proper mes d'octubre: "Jo visc a Euskadi. I tu, on vius?" és el lema que ha escollit la formació. EA, amb un anunci on es pot llegir "Crida Independència! Crida Euskal Herria! Crida Pau!", es defineix com "la veu del poble", mentre que Aralar, que intentarà recollir el vot abertzale, ha estrenat l'eslògan: "l'esquerra nova. L'esquerra de la pàtria".

A Galícia, finalment, el BNG ha presentat l'eslògan "Amb tu, Galícia decideix!", en una campanya en què intentarà trencar el bipartidisme entre els dos grans.

Les alternatives al vot
En aquesta campanya, no només s'hi demanarà el vot als partits: hi ha diversos moviments que proposen altres opcions. En el marc dels partits polítics, la principal campanya la durà a terme l'esquerra abertzale, que com a conseqüència a la seva il·legalització ha proposat l'abstenció per "plantar-se davant de l'Estat feixista".
Als Països Catalans, la Plataforma pel Dret de Decidir, i Sobirania i Progrés [campanya] no donaran cap recomanació sobre el sentit del vot, però en canvi recolliran signatures el mateix dia de les eleccions perquè els catalans "puguin votar el dret de decidir".