Notícia

Continuen els problemes a Bèlgica: els flamencs del N-VA surten de la coalició governamental

Els nacionalistes flamencs consideren que l'acord sobre el repartiment de competències, donat a conèixer ahir, és “massa vague”. Aquest primer paquet de mesures, elaborat pel 'grup de savis' que s'encarrega de la reforma de l'Estat federal, regula la transferència de competències de caràcter menor. El futur president, Yves Leterme, haurà de buscar un nou soci de govern entre la resta de partits flamencs.

La crisi de l'Estat federal belga sembla no trobar solució. Ahir el "grup de savis", que havia de posar les bases per a un acord entre els partits flamencs i valons, va donar a conèixer el primer paquet de mesures que detallava el repartiment de competències entre les tres regions belgues: Flandes, Valònia i Brussel·les.

Tanmateix, només unes hores després el partit nacionalista flamenc Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) va anunciar que no formarien govern amb Yves Leterme a partir del proper 23 de març, ja que "l'acord aconseguit ahir no conté garanties suficients per a una reforma estatal important", segons va informar Flanders News.

En aquest primer document es detallaven les transferències menys incòmodes, com la legislació sobre lloguers, la implantació de nous comerços o el codi de circulació. Per a un segon termini s'han reservat les qüestions que continuen dividint flamencs i valons: sanitat, treball i, sobretot, l'estatus de la circumscripció electoral de Brussel·les-Hal-Vilvorde.

Contra rellotge
La data límit de les discussions és el 23 de març, quan Yves Leterme, guanyador de les eleccions generals del 10 de juny passat, substitueixi el primer ministre interí Guy Verhofstadt.

 

Més informació: