Notícia

Un grup d'advocats europeus expressa 'preocupació' sobre la prohibició de partits bascos

L'informe de l'Associació Europea d'Advocats per la Democràcia i els Drets Humans, difós pel diari Gara, també qüestiona la noció de “recolzament a una organització terrorista” que l'Audiència Nacional va utilitzar en el procés del 18/98.

El diari basc Gara va difondre ahir l'informe de l'Associació Europea d'Advocats per la Democràcia i els Drets Humans (ELDH), en què es qüestiona el fet que s'hagi acusat els partits ANB i PCTB de ser successors de Batasuna, un partit que "encara no ha tingut un judici amb totes les garanties". L'associació opina també que és factible que la il·legalització de partits "obstaculitzi en cara més un canvi polític per mitjans democràtics".

D'altra banda, l'informe esmenta el judici 18/98, que el mes de desembre passat va dur a la presó a 47 persones per "recolzament a una organització terrorista", i critica que aquesta noció no es va verificar amb les proves aportades. Segons ELDH, el Govern espanyol està "criminalitzant" la opció independentista al País Basc.

Aquesta associació anuncia també que establirà una comissió per analitzar la "conformitat de la condemna d'activistes bascos i la prohibició de partits polítics amb la legislació Europea i internacional".

 

Més informació:

 

Més informació a la fitxa del País Basc.