Notícia

L'exèrcit turc es retira del Kurdistan del sud

L'ofensiva, que va dur 10.000 soldats més enllà de la frontera de l'Iraq, ha provocat protestes al Kurdistan i arreu del món. Com és habitual en aquest conflicte, les xifres de baixes que donen els dos bàndols difereixen completament.

La operació que va començar fa una setmana al Kurdistan del sud, i que tenia per objectiu eliminar el PKK, ha acabat avui divendres amb la retirada de les tropes turques. El balanç de l'operació pel que fa a víctimes mortals canvia completament en funció de qui l'explica, i més en un conflicte en el qual els periodistes no hi tenen cap accés. L'exèrcit xifra en 240 els guerrillers del Kurdistan morts durant la incursió; segons el PKK, només n'han mort cinc. L'exèrcit diu que ha perdut 27 soldats, mentre que la guerrilla assegura que n'ha mort 108.

Aquesta nova incursió havia estat fortament criticada per Nechirvan Barzani, el president del Govern autònom del Kurdistan a l'Iraq. Barzani va assegurar no estar segur de si "aquests atacs són de debó contra el PKK o bé si realment són contra la regió kurda de l'Iraq". A més a més, kurds d'arreu s'han mobilitzat durant tota aquesta setmana per protestar contra aquesta nova etapa de la guerra turca contra un sector de la població kurda. A Diyarbakir, l'exdiputada Leila Zana va condemnar les operacions i va mostrar la seva confiança en els "mitjans democràtics" per a resoldre el conflicte.

Més informació: