Notícia

Xina diu que Taiwan 'pagarà un preu molt car' si segueix avançant cap a la independència

El president d'aquesta República independent de facto, Chen Shui-bian, té previst convocar a finals de març un referèndum sobre l'ingrés a les Nacions Unides.

Pequín ha decidit fer un marcatge intensiu sobre Taiwan, un territori sota administració xinesa que des de l'any 1949 es considera independent de facto respecte la República Popular de la Xina. Un dels portaveus del Parlament xinès ho ha deixat ben clar: “Els intents per part de Chen Shui-bian de fer un referèndum per ingressar a les Nacions Unides amb el nom de Taiwan és una moviment cap a la independència 'de jure'”, i ha afegit que “si [Chen Shui-bian] continua per aquest camí, assegurem que pagaran un preu molt car”, segons informa BBC.

D'aquesta manera, el Govern xinès pretén exercir una pressió sobre la petita República autoproclamada, que el dia 22 de març celebrarà eleccions presidencials i que pretén fer un pas més cap a la independència “de iure” a través de demanar, amb un referèndum popular, l'ingrés a les NU. L'advertència de Pequín no només va dirigida a Taiwan, sinó també a la comunitat internacional. El mateix parlamentari xinès declarava: “estem totalment preparats per a rebutjar qualsevol aventura dirigida cap a la independència de Taiwan, i també per prevenir que ningú separi Taiwan de Xina”.

Actualment, Taiwan, que rep el nom oficial de República de Xina, està reconegut per una vintena de països arreu del món. El setembre passat el govern taiwanès, liderat pel Partit Democràtic Progressista (PDP) va aprovar una resolució segons la qual afirmava que la República té una identitat diferent de la xinesa.

 

Més informació: