Notícia

El primer diari en gal·lès no ha arribat a néixer

Avui havia de tenir lloc el llançament oficial de 'Y Byd', un projecte de diari imprès, escrit exclusivament en llengua gal·lesa. La manca d'ajuts institucionals n'ha impedit la posada en funcionament.

De fet, Y Byd estava sentenciat des que el passat 15 de febrer el ministre de cultura del govern gal·lès, Rhodri Glyn Thomas (Plaid Cymru), anunciés l'import de la subvenció aprovada per a la posada en funcionament del diari: 260 mil euros. Automàticament, els responsables de la publicació van anunciar la impossibilitat de tirar-la endavant amb aquests recursos, i van retirar el projecte.

Aquest fracàs ha afectat negativament la imatge del Plaid Cymru, ja que alguns defensors de la llengua pròpia de Gal·les consideren que el partit nacionalista ha traït a la causa gal·lesa en no complir les expectatives de suport a la iniciativa.

El gal·lès, que és una de les llengües cèltiques, el parlen 500.000 persones aproximadament, gaudeix de reconeixement legal a Gal·les i s'estudia a les escoles. És, potser, una de les llengües minoritzades del Regne Unit que més es parla al carrer. Malgrat tot, no té una presència destacada en els mitjans de comunicació. Una presència que, de moment, haurà d'esperar encara més.

 

Més informació: