Notícia

Vuit mil euros de multa per dir 'Freedom for Kurdistan', a Galícia

Una entitat gallega anirà a judici acusada de desplegar, durant un partit de futbol entre el Celta de Vigo i el Fenerbahçe d'Istanbul, una pancarta de suport al poble kurd · El procés es va iniciar a instàncies dels agents de la policia turca que s'havien desplaçat al camp · A Turquia, la simple menció de la paraula 'Kurdistan' és delicte.

El novembre del 2006, un partit de Copa de la UEFA va enfrontar el Celta de Vigo i el Fenerbahçe, a l'estadi de Balaídos, Vigo. Pocs minuts abans de començar el partit, a les grades es va desplegar una gran pancarta amb el missatge 'Freedom for Kurdistan', aprofitant que es tractava d'un partit internacional, que retransmetrien televisions arreu d'Europa, Turquia inclosa. Al cap d'uns moments, però, les forces de seguretat turques que hi havia a l'estadi van alertar la policia espanyola, que va reaccionar despenjant la pancarta i expulsant a dues persones que duien samarretes de l'Associació de Solidaritat amb el Kurdistan (ASK).

El diari Vieros ha donat a conèixer aquesta història aprofitant que l'ASK ha rebut una notificació per anar a judici, ja que l'associació ha recorregut la denúncia i la multa de 8.000 euros. Membres de l'ASK han dit que la justícia espanyola els acusa de “conducta violenta”, tot i que ni tan sols s'ha pogut demostrar que fossin ells que despleguessin la pancarta, i han declarat que aquestes accions “tenen un caràcter polític”.

L'estat turc sempre ha negat l'existència dels kurds, tot i que habiten l'extrem oriental del país. No només la llengua kurda no hi està reconeguda, sinó que qualsevol intent de normalitzar-la és sistemàticament perseguit. També està absolutament prohibida qualsevol menció al Kurdistan, el nom que rep el conjunt del poble kurd, actualment repartit entre els Estats turc, iraquià, iranià i sirià.

 

Més informació: